Moravskoslezský kraj vede nový hejtman

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák v úvodu dnešního jednání krajského zastupitelstva rezignoval na svoji funkci. Pozici po něm převzal náměstek Jan Krkoška z hnutí ANO.

Jan Krkoška byl hejtmanem od června loňského roku. Ilustrační foto: kraj

Uvolněné místo v Radě Moravskoslezského kraje a náměstkyně hejtmana bude nově patřit dosavadní krajské zastupitelce za hnutí ANO Šárce Šimoňákové. Rozhodli o tom krajští zastupitelé.

Nově zvolený hejtman Jan Krkoška poděkoval svému předchůdci za jeho dosavadní práci pro rozvoj Moravskoslezského kraje. „Iva Vondráka si vážím a oceňuji jeho činnost pro kraj. V posledních měsících jsme se ale rozešli v politických názorech. Budeme pokračovat v tom, co jsme společně začali. Prioritou zůstává realizace strategických projektů kraje a plnění koaličního programu,“ uvedl nový hejtman Krkoška.

Ivo Vondrák otevřeně podpořil v prezidentské kampani Petra Pavla. Později odešel z hnutí ANO. Kraj jako hejtman vedl téměř sedm let.

Dnes se novinářům svěřil, že je smutné, že tolik let po revoluci člověk nemůže svobodně vyjádřit svůj názor. Podpory Pavla ale Vondrák podle svého vyjádření nikdy nelitoval.

První náměstek hejtmana Jakub Unucka ocenil a poděkoval Ivo Vondrákovi za jeho práci. „S napětím jsme sledovali situaci v klubu ANO. Jejich návrh na nové personální obsazení funkce hejtmana pro nás znamená, že budeme pokračovat v realizaci strategických projektů, jako jsou třeba EDEN nebo Černá kostka. A to je pro nás klíčové. Proto jsme rozhodnutí klubu ANO respektovali,“ sdělil první náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Další zprávy z regionu