Moravskoslezský kraj vyzývá: očkujte se!

Koronavirus v našem kraji v posledních dnech pomalu přibržďuje, nemocnicím přesto dělá obrovské starosti neustálý nárůst počtu pacientů vyžadujících intenzivní péči. Z valné většiny nejsou očkováni.

Očkování má smysl. Je jedinou možností, jak se s epidemií může společnost vypořádat. Foto: Nemocnice Třinec

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje každý den přepraví do nemocnic okolo devadesáti nových pacientů s covidem. Vývoj za posledních čtrnáct dní jednoznačně ukazuje, že intenzivní péče v nemocnicích je z více než 67 procent poskytována neočkovaným pacientům.

„Aktuálně máme na ARO a jednotkách intenzivní péče 121 hospitalizovaných, z nich více než dvě třetiny jsou právě neočkovaní lidé. Do nemocnic se dostávají také mladší neočkované ročníky, které se zpočátku snaží covid-19 přečkat doma, ale eskalace onemocnění je ve vážném stavu dožene na intenzivní lůžko v nemocnici,“ vzkazuje lidem vedení Moravskoslezského kraje s tím, že ani jim i přes tuto péči a nejmodernější léčbu bohužel mnohdy není pomoci a zbytečně umírají.

V Moravskoslezském kraji se zatím neobjevila nová koronavirová varianta omikron. Vývoj pandemie ve světě však ukazuje, že je otázkou krátkého času, kdy budou tsunami této infekce čelit i lidé z našeho kraje. Zkušenosti z blízkého zahraničí ukazují, že omikron se šíří fenomenální rychlostí. Ve Velké Británii potvrdili už první úmrtí na tuto variantu.

„I my se obáváme toho, co omikron udělá s počty nakažených, s našimi nemocnicemi a dalšími ukazateli. A děláme maximum pro to, abychom předešli kolapsu,“ zaznívá z krajské výzvy.

Protože stále platí, že očkování je jediným východiskem z této krize, orací se na občany: „Nechejte se očkovat. Jedině tak ochráníte svoje zdraví, dál nezahltíte přetížené nemocnice a dáte šanci na život očkovaným necovidovým lidem s rakovinou a dalšími těžkými onemocněními, kteří potřebují hospitalizaci a léčbu. Zároveň děkujeme těm, kteří očkovaní jsou, případně absolvovali i třetí dávku vakcinace a odpovědně dodržují protiepidemická opatření.“

Vedení Moravskoslezského kraje se orací také na praktické s prosbou o kolegiální přístup ke zdravotníkům v nemocnicích a o pomoc očkováním. Všechny nemocnice v Moravskoslezském kraji jsou přetížené, zdravotníci vyčerpaní, často pracují i za kolegy a kolegyně, kteří jsou také nemocní nebo se v izolaci starají o děti s covidem. Vše ve velmi napjaté až agresivní atmosféře ve společnosti, kterou pandemie přináší. Jistě i praktičtí lékaři jsou přepracovaní, touží a zaslouží si odpočinout.

Aktuálně je u 379 pracovišť praktických lékařů v Moravskoslezském kraji k očkování registrováno okolo 14,5 tisíce pacientů. Z toho zbývá naočkovat ještě 13 tisíc lidí.

Další zprávy z regionu