Hasiči zachraňují krom lidí a majetku i zvířata

Se záchranou nejrůznějších zvířat se v Moravskoslezském kraji během posledního týdne doslova roztrhl pytel. V Českém Těšíně šlo třeba o život kachní rodince.

Zachráněná kachna i se svými kachňaty. Foto: archiv hasičů

Boj s ohněm, pomoc při autonehodách, výpomoc při povodních, ale i zachraňování zvířat, které se z různých důvodů ocitají v nouzi. I toto mají na starost profesionální hasiči, kteří v těchto dnech například osvobozovali u českotěšínské Hřbitovní ulice dospělou kachnu, a hlavně tři mláďata, která vletěla do stavidla rybníka a nemohla ven.

I v dalších místech kraje probíhaly zajímavé akce. „Naši muži například pomáhali na svobodu skřivanovi z ostravské restaurace, kočce z motoru auta v Orlové a z betonové jímky, dvěma psům ze studny a užovce obojkové, která se uvelebila pod pohovkou v zimní zahradě na Opavsku,“ vylíčil mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Poměrně náročná bylo třeba záchrana fenky labradora jménem Bára. Spadla na louce do staré nezabezpečené studny nad obytnými domy v místní části Spálená. „Fenku hasiči vytáhli z několikametrové hloubky za použití nastavovacího žebříku a lezecké techniky a předali majitelce. Při pádu utrpěla pouze drobné odřeniny na tlapkách. Studna byla zakryta a označena výstražnou páskou. O nebezpečném místě byla informována obec,“ pokračoval mluvčí.
Aby hasiči pomohli kočce, která uvízla ve spodní části motoru osobního automobilu, museli použít na zvednutí vozidla nafukovací vaky. Jedině tak se totiž mohli dostat po zádech pod něj. Pak žalostně mňoukající kočku osvobodili.  Hasiči také úspěšně zvedli koně v Budišově nad Budišovkou, který se zaklínil u vchodu do stáje a nemohl vstát. Majitelky si s ním nevěděly rady. Po zvednutí už byl schopen chůze.

Další zprávy z regionu