Mosty u Jablunkova chtějí zkracovat název

O změně názvu obce se nyní diskutuje v Mostech u Jablunkova. Rada obce se zabývá návratem k původnímu, kratšímu pojmenování „Mosty“. Místní lidé se k návrhu vyjadřují v anketě. Vznikla však také antikampaň a lidé podepisují i petici.

Název Mosty vesnice nesla až do doby před začátkem druhé světové války. Tehdy obec dostala jméno Mosty Śląskie a o několik let později přijala dnešní podobu názvu Mosty u Jablunkova. „Jednoslovné jméno Mosty se vyskytovalo už v prvních písemných zmínkách ze druhé poloviny 16. století. V roce 1952 pak byl název rozšířen, aby se od sebe odlišily Mosty u Jablunkova a tehdejší Mosty na Těšínsku,“ popsal místostarosta Martin Procházka.

Zmiňovaná obec na Těšínsku se však stala součástí Českého Těšína. „V dnešní době jsme již jedinými Mosty a už se od žádných jiných odlišovat nemusíme,“ poznamenal místostarosta a dodal, že změnou by se Mosty u Jablunkova navíc vyhnuly dvojjazyčnému názvu, který vandalové občas přestříkávají či jinak demolují.

„Zkracování názvu není nějakým ztřeštěným nápadem několika vyvolených z úřadu, jak se někdo mylně domnívá, ale je součástí dlouhodobého strategického marketingového plánu obce,“ řekl Procházka. Starosta Ondřej Niedoba doplnil: „Nechceme, aby se jednalo o nás bez nás. Proto jsme vytvořili anketu skrze aplikaci Mobilní rozhlas, kde se občané mohou vyjádřit. I přestože mohlo schválení o změně názvu proběhnout pouze v rámci rady, nechceme nic rigidně nařizovat, ale naopak o tom hovořit.“

Podle vedení obce průběžné výsledky ukazují, že pro zkrácení názvu je kolem 70 procent Mosteckých. Proti návrhu se však spustila i antikampaň. „My si ovšem myslíme, že je nasměrována spíše proti některým zastupitelům ve vedení než proti názvu. Odpůrci navíc vystupují se značně zavádějícími informacemi, například že půjde o velkou administrativní zátěž. V obecním zpravodaji tyto informace uvedeme na pravou míru,“ řekl Niedoba.

Podle starosty jsou však i takoví, kterým je úplně jedno, kde bydlí, akorát se jim nechce vyřizovat nové doklady. „Půjde pouze o výměnu občanských průkazů, oznámení změny na registru vozidel a v místě zaměstnání. Pokud opravdu dojde ke zkrácení názvu obce, rádi bychom tyto kroky občanům ulehčili v maximálně možné míře,“ uzavřel starosta.

Další zprávy z regionu