Motivy Ježíše maluje Szkucik na dřevěnou kůru

Dřevo učarovalo Tadeuszovi Szkucikovi natolik, že je začal opracovávat a výsledkem jsou praktické i ozdobné výrobky.

Tadeusz Szkucik s ikonou Ježíše Krista. Foto: tm

„Člověk si v důchodu musí najit nějakého koníčka. Je to hezká práce, a když se někomu mé výtvory líbí, jsem rád. V produktivním věku jsem byl učitelem,“ řekl Tadeusz Szkucik z Třince, který si seniorských výhod užívá již devět let.

S blížícími se velikonočními svátky nechybí v jeho nabídce ikony, což jsou ručně malované portréty trpícího Ježíše na dřevěné kůře. Tuto ozdobu si lidé mohou pověsit na stěnu. „Starou a vhodnou dřevěnou kůru sbírám v lese nebo mi zůstane, když dělám jiné výrobky. Je to vlastně odpad, který je mi líto spálit v kamnech, ale na ikony mi naprosto vyhovuje. Zkoušel jsem malby a lidem se ikony zalíbily,“ vysvětlil.

Než se pustí do samotné práce, kůru namoří proti dřevomorce a poté vysuší. „Následně namaluji pozadí a pak samotný motiv Ježíše. Každá ikona je originálem, neudělal jsem dvě stejné,“ dodal Szkucik s tím, že tyto jeho výtvory již skončily v sedmi státech Evropy (Česko, Polsko, Slovensko, Ukrajina, Dánsko, Německo a Itálie). Prodal je na různých jarmarcích či setkáních, kterých se účastní.

Ovšem v nabídce jeho výrobků jsou i další věci. Na vánoční svátky ručně vyřezává betlémky s různým počtem figurek, nabízí také dřevěné hole na procházku nebo do lesa na houby. „Dělám také korýtka, od nejmenších pro jednu osobu až po veliká. Ty se teď dobře prodávají, protože začíná sezona grilování. Dále misky, různé tácky a podnosy, desky na krájení do kuchyně a podobně,“ uzavřel Tadeusz Szkucik, který je členem regionální značky Górolsko Swoboda, regionální produkt, sdružující místní výrobce.

Další zprávy z regionu