Motor vyladí jedna dvě

Burácející spalovací motory přitahují většinou chlapce. Jsou ovšem i výjimky. Koně ukrývající se pod kapotou zajímají i Anežku Turkovou z Bukovce. Auta a traktory přitahovaly Anežku Turkovou už od útlého dětství.

Anežka Turková se motorů nebojí. Foto: ba

„Nehrála jsem si s panenkami, ale stejně jako můj starší bratr s autíčky. K autům mě to táhlo pořád, takže obor veřejnosprávní činnost na obchodní akademii v Třinci jsem po několika měsících vyměnila za obor doprava a logistika na Střední škole Jablunkov. Nakonec jsem skončila jako automechanik, což bylo nejlepší rozhodnutí, které jsem udělala. Nyní jsem ve třetím ročníku,“ vykládá Turková, která je jedinou zástupkyní něžného pohlaví ve třídě.

Ve škole Anežku Turkovou baví teorie i praxe. „Zjistit závadu a odstranit ji tak, aby auto mohlo znovu nastartovat a odjet, je opravdu skvělý pocit. Baví mě běžná údržba. Nejvíce asi geometrie, které se věnuji už dlouho a zaučovala jsem v ní některé spolužáky,“ pokračuje.

Své vzdělání by ráda využila také v profesní kariéře. „Práci v automobilce u výrobní linky bych asi nezvládla, ale hrozně moc by mě bavilo třeba prodávat nebo rozvážet náhradní díly,“ dodává závěrem.

Další zprávy z regionu