Mše svatá přivítala starý zvon, vrátil se z Německa

Pět zvonů, které před více než osmdesáti lety zabavili nacisté a odvezli do Německa, se vrací domů. Ostravsko-opavská diecéze je přivítá v půli dubna. Jeden z nich najde místo i v kostele v Hnojníku.

Navrácený zvon během nedělní bohoslužby. Foto: tm

Ještě než se tak stane, si jej lidé mohli prohlédnout v neděli na mši v kostele sv. Bartoloměje v Třanovicích.

Dorazili na ni i hosté z německého Roigheimu. Samotný 140kilogramový zvon byl na mši umístěn přímo v kostele, aby byl pěkně na očích. „Zvon odpradávna sloužil jako hlasitý prostředek na svolávání lidí nebo k oznamování různých věcí. Lidé, když slyšeli zvony, věděli, že se jedná o mimořádnou událost. U nás zvony svolávají na křesťanské shromáždění,“ pověděl Erich Bocek, který je evangelickým pastorem v Třanovicích a na této slavnosti byl jako host. „Originál má tělo a srdce, což můžeme přirovnat k lidskému tělu. A našli bychom i další podobnosti. Na zvonech bývají i jména donátorů či biblické verše. Zvony jsou nástrojem, který by měly překonat věky. A díky Pánu Bohu tento třanovický překonal,“ doplnil farář.

Zvony unikly bitvám
Zvony se dočkaly konce války a neskončily jako mnohé jiné roztavené v pecích. Některé vzácnější se pak v poválečném chaosu ocitly v různých německých farnostech. Návrat tehdy nebyl možný také vzhledem k nástupu komunismu ve východní Evropě.

Rottenbursko-stuttgartský biskup Gebhard Fürst se spolu se svými spolupracovníky rozhodl tuto historickou křivdu napravit a nechal vytipovat zvony, které se po válce nevrátily do východní Evropy. Teď se v rámci projektu Zvony míru pro Evropu z rottenbursko-stuttgartské diecéze vracejí.

Nejmladší z navrácených zvonů je právě ten třanovický, který farnost pořídila v roce 1932. Jeho specifikem je, že nakonec nezamíří do domovského kostela, protože by s tamními novými zvony neladil. Přibude ale do zvonice v Hnojníku, odkud kněz dojíždí do Třanovic.

„Ve zvonové komoře v Hnojníku se nyní nachází bronzový zvon z roku 1932, který ulil ve stejném roce a stejný zvonař Richard Herold z Chomutova stejně, jako předmětný zvon z Dolních Třanovic. Zvonová stolice má dvě volná místa pro další zvony. Ty Němci v roce 1942 rovněž zkonfiskovali. Tudíž by ji nebylo třeba upravovat,“ vysvětlil diecézní kampanolog Tomáš Hejda.

Upřesnil, že po zvukové stránce by spolu měly tyto dva zvony ladit. „Díky tomuto doplnění se z věže farního kostela bude šířit mohutnější zvuk zvonů, který farnímu kostelu přidával na důstojnosti,“ doplnil.

Další zprávy z regionu