Muž pobíral důchod za zemřelého otce

Muži z Třince zemřel otec. Důchod za něj ale pobíral dál s tím, že má na peníze částečně nárok. Dokonce je částečně použil i na tatínkův pohřeb. Policie to ale vidí jinak a obvinila ho z podvodu.

Ilustrační foto: th

Policisté z oddělení hospodářské kriminality ve Frýdku-Místku se zabývají oznámením, které jim v květnu poslala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Informovala je o případu, který zavání trestným činem. Týká se čerpání starobního a vdovského důchodu u muže, ke kterému docházelo i po jeho smrti v polovině roku 2018.

„Podezřelou osobou se ukázal třiapadesátiletý syn zemřelého. Po jeho výslechu se potvrdilo, že i po smrti otce na jeho účet, který nebyl zrušen, ČSSZ ve dvou případech zaslala starobní a vdovský důchod,“ vypověděla policejní mluvčí Eva Michalíková

Jak dále řekla, obviněný muž ve svém výslechu dále uvedl, že měl veškeré přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví svého zemřelého otce. „Peníze, které tam po jeho smrti přišly, z části přeposlal na jiný účet, ke kterému měl přístup a následně je vydal na pohřeb otce, ale také pro své potřeby,“ pokračovala mluvčí.

I přesto, že si byl osiřelý syn vědom, že tyto peníze použil neoprávněně, myslel si, že by na ně mohl mít z části nárok. Nyní svého jednání sice lituje, nicméně policejní komisařka proti němu zahájila trestní stíhání a obvinila ho ze spáchání přečinu podvodu. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

„Tímto bychom chtěli připomenout veřejnosti, že i v takových smutných a nelehkých situacích je nutno myslet na téze zákona a těmi se také řídit,“ dodala Eva Michalíková.

Další zprávy z regionu