Muž přežil svou smrt, dýchal za něj přístroj

Nikdy nebyl vážně nemocný, není obézní, nemá zdravotní potíže. Přesto se Jan Palla dostal na pokraj smrti a balancoval na něm celých 44 dnů, napojen na přístroje. Život mu zachránili zdravotníci v Nemocnici Agel-Třinec Podlesí.

Jan Palla se svými strážnými anděly - sestřičkami z nemocnice na Podlesí. Foto: mr

Nakonec Jan Palla nad koronavirem zvítězil. Minulou středu se vrátil na místo činu – do Nemocnice Agel-Třinec Podlesí. Lékařům i sestřičkám tam poděkoval za záchranu svého života.

Jan Palla z Vyškova nebral covid-19 na lehkou váhu. Nosil roušku, později respirátor, vyhýbal se větším skupinkám lidí, choval se zodpovědně. „Moje žena je ale zdravotní sestra a začátkem listopadu se nakazila v práci. Já jsem to od ní dostal a záhy už jsem ležel v horečkách,“ začal líčit novinářům Jan Palla.

Dort jako poděkování za záchranu života. Foto: mr

Zpočátku si myslel, že nemoc zvládne doma. Jenže jeho stav se rychle zhoršoval, a tak musel do nemocnice ve Vyškově, kde mu zjistili drobný nález na plicích a nechali si ho tam. „Po týdnu se jeho stav prudce zhoršil, až lékaři přistoupili k intubaci z důvodu selhávání plic. Museli jsme se rychle rozhodnout, co dál, a hledali jsme nemocnici s potřebným vybavením, kde by měli volné místo. Našli jsme tu v Třinci na Podlesí,“ zavzpomínala na strašlivé chvíle žena nemocného Hana Pallová.

Ihned po příjezdu do Třince napojili lékaři Jana Pallu na speciální přístroj ECMO, který zajišťuje mimotělní oběh krve a její okysličování. „Bez jeho zavedení by pravděpodobně nepřežil. Po stabilizaci pacienta pokračovala komplexní léčba covid onemocnění, včetně umělé plicní ventilace a umělého spánku,“ popisoval primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Agel Třinec-Podlesí Roman Hanák.

Na ECMO byl Jan Palla napojen celých 44 dnů. Postupně se stav pacienta začal lepšit a zdravotníci ho mohli pomalu probouzet z umělého spánku. Pak přišel den, kdy měl její muž narozeniny. A tehdy mu lékaři sdělili úžasnou zprávu, že ho další den odpojí od ECMO. „Podruhé jsem se tady narodil, proto už budu navždy oslavovat dvoje narozeniny po sobě,“ pousmál se Palla.

Po odpojení od přístroje mu začal nový život. Byl samozřejmě po dlouhé nemoci zesláblý, nedokázal ani mluvit. Učil se znovu jíst, stát na nohou, chodit. Ochablé svalstvo měl po celém těle. Po necelém měsíci rehabilitací odcházel z třinecké nemocnice „po svých“ do sanitky, která ho převezla zpět do Vyškova. Domů se vrátil po 81 dnech léčby.

Nyní je Jan Palla už natolik fit, že by se chtěl co nejdříve vrátit do práce. Jak říká, plíce má v pořádku, jen ho trochu pobolívají ruce a kotníky.

Celý článek najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu