Muzeum nabízí tři výstavy. A láká do pralesa Mionší

Hned tři výstavy jsou do konce prázdnin k vidění v podkroví Lomňanského muzea v centru Dolní Lomné. Je zde stálá expozice Když draka bolí hlava s kostýmy z filmové pohádky.

Jiří Vrzal u fotografií pralesa Mionší. Foto: tm

Do konce srpna jsou zde dvě výstavy, a to Prales Mionší s fotografiemi Jana Kufy Kičeřoka a výstava Riflovina romantická klasická a crazy, která ukazuje, jak lze upcyklovat riflovinu. Tato výstava je součástí projektu Udržitelná výroba sociálního podniku Puntik podpořeného krajem.

Jan Kufa Kičeřok vystavuje v Dolní Lomné už od dubna, ovšem do letních prázdnin byly k vidění jeho snímky fauny a flóry v údolí Lomné. Od července prezentuje snímky pralesa Mionší. Jan Kufa Kičeřok má totiž speciální povolení vydané CHKO Beskydy docházet do pralesa kvůli fotografování.

„Výstavou pralesa Mionší chceme nejen ukázat jeho krásu, ale zároveň lidi nalákat na prohlídky pralesa, které začaly 1. srpna a potrvají do 22. září. Fotografie v muzeu ukazují krásu tohoto jedinečného prostředí,“ pověděl Jiří Vrzal, který je zároveň průvodcem v pralese. Kdo chce zavítat do pralesa Mionší, získá bližší informace na webových stránkách obce. Je zde možnost přihlásit se na komentovanou prohlídku, která bývá většinou o víkendu, ale po domluvě i během týdne.

Jan Kufa Kičeřok vystavuje po celé České republice a také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. V roce 2015 mu vyšla publikace Od portrétu k dokumentu, která zachycuje životní příběh „lesního muže“. Samotáře, žijícího před lety v Horní Lomné. V roce 2021 vydal další knihu nazvanou Čas přistižen při činu, která přináší převážně černobílé fotografie a životní příběhy čtyř svérázných lidí z Goralie.

Sociální podnik Puntik z Orlové, který zaměstnává lidi s handicapem, prezentuje v Dolní Lomné výrobky, které vznikly z použité rifloviny. K vidění jsou třeba kabelky, tašky a podobně. „Použitou riflovinu v Puntiku nestříhají, ale párají, a pak opět použijí,“ doplnil Vrzal

Na září v Dolní Lomné připravují výstavu Po stopách Vinnetoua. Půjde o fotografie z míst, kde se natáčely legendární filmy s náčelníkem Apačů.

Další zprávy z regionu