Muzeum obohatí další expozice

Světové Muzeum a Knihovna Bible v Jablunkově rozjíždí po pandemii koronaviru naplno svůj provoz. V letošním roce by chtěli „pohnout“ i se stavebními pracemi, a to nejen ve vnitřních prostorách, ale i zvenčí, aby budova byla pro návštěvníky lákavější.

V těchto prostorách by ještě letos mohla být další místnost expozice. Foto: tm

„Letos chceme výrazněji pokročit v rekonstrukci kláštera. Máme rozjednané určité finance, avšak v našem případě se nejedná o dotační peníze, ale darované,“ řekl ředitel muzea Petr Hamrozi. Podle něj již bylo v klášteře v rekonstrukci proinvestováno pět milionů korun. „Drtivá většina uvnitř, což lidé, pokud nepřijdou, nevidí. Z venkovních prací plánujeme kompletní výměnu střechy a oken,“ dodal ředitel.

Uvnitř je v místnostech očištěné zdivo. Když se podaří, letos přibudou další prostory, ve kterých budou umístěny exponáty. „Máme jich na sedm tisíc. Nejedná se jen o Bible, ale i tematicky blízké materiály. Například Bible a umění, osobnosti a podobně. Uvidíme, jak se vše vyvine,“ nastínil Hamrozi. Zároveň dodal, že nedávno dorazily další krabice s exponáty od jedné profesorky z Prahy, které se chystají prozkoumat. Muzeum v současné době jede již bez omezení. A co je těší, evidují další a další skupiny zájemců o prohlídku z řad škol či široké veřejnosti.

Samozřejmostí jsou i kulturní akce, ve kterých chtějí pokračovat. Jedná se o koncerty, tematické přednášky, setkání. Vše s duchovním podtextem. „Plánujeme koncerty posunout i dále. Můžeme je třeba pořádat i v městském lese. Ale to je na začátku, vše musíme ještě projednat. Proč však nevyužívat krásný areál, když už ho tu máme?“ položil si otázku ředitel.

Další zprávy z regionu