Muzeum ozvláštnil gorolský folklor

Každý rok se tu mísí tradice, folklor i historie. Je místem setkání místních lidí celého regionu a oslavou tradic, a to už 75 let. Řeč je o mezinárodním folklorním setkání Gorolski Święto, na jehož počest připravilo Muzeum Třineckých železáren a města Třince výstavu.

Výstava vypráví příběh festivalu, který přesáhl hranice regionu. Foto: pmj

Zasazuje festival do kontextu historie místa konání, obrací pozornost k minulosti i současnosti formou panelů, ale i expozice přibližující krásu místních krojů i řemeslného umu.

Mezinárodní folklorní setkání „Gorolski Święto“ je jednou z nejvýznamnějších kulturně-společenských akcí na Těšínském Slezsku. Jedná se o druhý nejstarší folklorní festival v ČR po festivalu ve Strážnici, který od roku 1947 pořádá Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Jablunkově. Každý rok jej navštíví deset až dvanáct tisíc lidí.

„Chtěli jsme na jednom místě shrnout veškeré informace, které se k festivalu vážou. A hlavně takto vzdát poctu lidem, kteří se zasloužili o jeho vznik, ale i těm, kteří se na jeho konání podílí v současnosti,“ podotkla vedoucí muzea Eva Zamarská.

Výstavu pracovnice muzea obohatily o interaktivní prvky a daly ji vzdělávací rozměr. Žáci škol, kteří se na ni přijdou podívat, si například budou moci vyzkoušet modrotisk objevující se na místních krojích. Pracovnice muzea pro ně vytvořily i jejich katalog a žáci si budou moci jednotlivé kroje vystřihnout. Na výstavě se také blíže seznámí s tradičními řemesly spojenými s životem horalů na Jablunkovsku.

Další zprávy z regionu