Muzeum poodkrývá krásu včelařství

Jsou malé, ale o to důležitější. Muzeum Třineckých železáren a města Třince jim nyní věnuje nejen výstavní sál v přízemí, ale i svou venkovní galerii Werk. A o kom že je řeč? Přece o včelách. Návštěvníci se o nich dozví snad úplně všechno.

Fotografie detailně ukazují, jaký je svět včel. Foto: mr

Zatímco vevnitř si zájemci bez ohledu na věk či pohlaví mohou prohlédnout interaktivní výstavu nazvanou Není včela jako včela, venku je čeká pohled na úchvatné fotografie. Tato výstava se jmenuje Království včel a pilná zvířátka zvěčnil fotograf Milan Motyka.

„Uznávám hodnoty, jako je čestnost, poctivost, pravdivost, víra, láska, manželství, kamarádství. Nic v životě není zadarmo, vše je třeba vydobýt vlastním přičiněním. Jsem obyčejný člověk s obrovskou chutí podělit se o vše hezké, co lze při chovu včel zachytit okem fotoaparátu. Mám na tomto světě jen jeden pokus, jeden určený čas, který chci naplnit krásou kolem sebe. To, co mi bylo dáno do vínku života, chci naplnit do posledního zrníčka,“ říká o sobě fotograf.

Rodák z Mostů u Jablunkova, fotograf, včelař, lesník i muzikant. Absolvent lesnické školy v Hranicích na Moravě, absolvent studia na Lidové konzervatoři v Ostravě, oboru výtvarná fotografie, absolvent pomaturitního studia na Včelařské technické škole v Pszczelej Woli v Polsku, člen fotoklubu Jablunkov. Věnuje se prastarému způsobu chovu včel v dutinách stromů, kterému se říká brtnictví. Tento postup odkoukal v Polsku a obhospodařuje čtyři stanoviště v lesních oblastech Beskyd. Zalíbilo se mu přirozené opylování lesa.

V lese pracuje již 37 let a je zaměstnancem Lesů Beskydy. Fotografuje od svých klukovských let, ale teprve až začal fotit včely, všimli si toho i ostatní. Včely chová od svých dvanácti let.

Další zprávy z regionu