Muzeum zve děti, aby šly do pohádky

Pohádky, říkanky, kostýmy i jeden skoro opravdový kůň. Výstavní síň Muzea Třineckých železáren a města Třince se proměnila v pohádkový ráj. Potěší menší děti i jejich rodiče, protože tady si vyhraje opravdu každý. Výstava je také ideální pro školky a školy.

Dětem se v muzeu plném pohádek moc líbí. Foto: mr

Interaktivní výstava se jmenuje Pojďte s námi do pohádky. Ne náhodou. Malí i velcí návštěvníci se vstupem do muzea skutečně dostanou do veselého světa plného fantazie a krásy. „Pro děti máme připravenou hru, při které se učí říkanky podle obrázků. Mohou ji tedy hrát všechny děti bez ohledu na to, jestli již umí číst,“ poukázala vedoucí muzea Eva Zamarská.

Malí návštěvníci si s radostí na výstavě zkouší různé pohádkové kostýmy. Jemnou motoriku procvičují navlékáním perliček. Na chvíli se mohou proměnit i v malíře, protože jsou pro ně nachystány dva malířské koutky. Velkým lákadlem je i kůň, na nějž si každý může usednout a na chvíli se cítit jako rytíř či princ nebo princezna.

Návštěvu muzea si nyní užívají hojně děti ze školek i škol. Minulý týden například dorazila drobotina z Dolní Líštné. Dětem se podle jejich slov líbilo úplně všechno, něco ale přece jen o něco více. „Nejlepší jsou meče a koruna,“ usmál se malý chlapeček. Jeho spolužačka si zase pochvalovala paruky a všichni do jednoho byli nadšení z koně.

Výstava Pojďte s námi do pohádky představuje ilustrační činnost autorky Veroniky Balcarové. Díky jejím obrázkům je pro děti velice přitažlivá a má příjemnou atmosféru. Rodiče s dětmi si zde mohou i prohlédnout dětské knížky plné pohádek a říkanek. „Expozice prezentuje obrázky k lidovým pohádkám, ale také k říkadlům a písničkám, které si děti mohou připomenout pomocí malovaného čtení. K pohádkám, jako například O Červené karkulce, O perníkové chaloupce, O veliké řepě, O Budulínkovi, Zlatý kolovrat a O Marušce a dvanácti měsíčkách,“ doplnila Eva Zamarská.

Na pohádkovou výstavu se mohou lidé přijít podívat až do 21. května.

Další zprávy z regionu