Na Bílé začala těžba dřeva určeného na obnovu kostela v Gutech

V areálu Biskupských lesů jen několik set metrů od hranic se Slovenskem započala těžba dřeva na obnovu kostela v Gutech, který loni v srpnu zapálili tři žháři. Z pečlivě vybíraných smrků pak dělníci v Hošťálkové na Vsetínsku vyrobí šindele, které se dostanou na nový kostel. Ten by měl být hotový během příštího roku.

Lesníkům zabere dost času najít ideální stromy.

Šindele, které se budou z dřeva pocházejícího z obce Bílá vyrábět, musí mít délku sedmdesát centimetrů. Proto je poměrně těžké vhodné stromy nalézt. Lesníci tak vybírají v nejkvalitnější z lokalit patřící Biskupským lesům. „Dříví je poměrně silné, což je podmínka pro výrobu šindele. Stromy musí mít minimálně 40 nebo 50 centimetrů v průměru. Dále je důležité, aby bylo dřevo průběžně hladké, ideálně bez suků a nesmí být shnilé,“ řekl ředitel Biskupských lesů Libor Konvičný.

Dřevo z této lokality by však mělo být použito i na vazbu budovy. Lesníci denně setnou ale jen maximálně deset stromů, které následně přiblíží z lesa pomoci koní. Potřebných 150 kubíků dřeva by však mělo odpovídat 300 smrkům. Na roubení pak stavaři budou potřebovat dřevo z jedlí, ty ale v lesích u Bílé nejsou tak kvalitní, a proto budou těženy na Valašsku.

Další podrobnosti připravujeme do tištěného Hutníku.

Další zprávy z regionu