Na domovní čistírny se vrhne i Horní Lomná

Fenomén domovních čistíren odpadních vod (DČOV) ovládl údolí Lomné. V Dolní Lomné letos finišují se stavbou 124 těchto zařízení a ještě na sklonku roku se do stavby pustí v Horní Lomné. V horské obci, která nemá ani 400 obyvatel, jich postaví 25. Jedná se o odlehlé lokality a samoty.

Ilustrační foto: tm

Smlouva se zhotovitelem je již podepsaná. Dle ní má na stavbu devět měsíců. „V létě příštího roku by mělo být hotovo,“ shrnul starosta Horní Lomné Kamil Kawulok.

Podle starosty popud obec dostala od jednoho občana, kterému se tento systém řešení odpadních vod v Dolní Lomné zamlouval. To se psal březen 2019. „Abychom stihli dotační titul, museli jsme veškeré podklady vyřídit do konce června téhož roku. V tomto směru jsme brali zkušenosti sousední Lomné. Potřebné věci jsme nakonec stihli, i když doslova za minutu dvanáct,“ dodal starosta.

Po hektických dnech příprav se schyluje k začátku stavby, která je vyčíslena na více než tři miliony korun. Obec může počítat s dotací 2,5 milionu korun od Státního fondu životního prostředí.

Další zprávy z regionu