Na dvorku chytali krajtu. V krabici ji předali hasičům

Velmi překvapena byla žena z Hnojníku, když jí sousedka telefonovala, že se po její zahradě pohybuje had. Nezpanikařila a zavolala policii a hasiče. Pak se ale sama vydala plaza odchytit.

Krajta, kterou v úterý odchytili u na zahradě domu v Hojníku. Foto: PČR

„Ještě s telefonem u ucha jsem koukla z okna a hned volala policii. Vyšla jsem na dvorek a přemýšlela, co budu dělat, než přijedou. Nechtěli jsme ho pustit mimo dvorek, tak jsme mu společně se těmi sousedkami kladli překážky, až nás napadlo, že mu do cesty dáme krabici, třeba do ní vleze,“ líčí odchyt krajty královské lékařka na penzi Eva Grzegorzová.

Zvíře prý nebylo nijak agresivní, spíše plaché. A tak se odvážným ženám nakonec podařilo navést plaza do kartonové krabice. „Když tam vlezl, zavřeli jsme ji. Když přijeli hasiči, jen si převzali krabici a odjeli s ní,“ líčí seniorka.

Když poté studovala svého nezvaného návštěvníka na internetu, došla k závěru, že to s největší pravděpodobností byla krajta královská. „Byla asi 1,5 metrů dlouhá, možná ještě mládě. Ale podle vypadal přesně jako na obrázcích na internetu,“ líčí paní Grzegorzová.

Pravděpodobnost, že by had zaútočil, byla malá. Krajta královská nepatří k hadím obrům. Podle dostupných informací je její průměrná délka okolo jednoho metru. I když nepatří k jedovatým hadům, nemůže být životu nebezpečná ani jako škrtič.

Hledá se majitel

Jak se had na svobodu dostal, se zatím nezjistilo. Pravděpodobně utekl nějakému chovateli, ovšem odkud? V okolí místa nálezu prý hady nikdo nechová.

Hasiči předali krabici s hadem policistům, kteří o nálezu informovali starostku. Ta poté zvíře v krabici převezla ve vlastním autě do Frýdku-Místku k veterináři, kde had strávil noc na pozorování.

To vše se odehrálo v úterý a o den později už se pro zvíře našlo útočiště. Majitel hada se zatím nepřihlásil.

Starostka Hnojníku Dagmar Malíková se mezitím poptala mezi kolegy a známými a podařilo se jí najít hadovi nový domov.

„Bratr jednoho starosty z vedlejší obce chová hady, a tak řekl, že se nalezené krajty ujme. Pokud by se majitel později ozval, hada mu prý vrátí,“ prozradila Dagmar Malíková.

Další zprávy z regionu