Na hranicích s Polskem budou kontroly

Polská republika obnovila od neděle na svých hraničních přechodech kontroly. Děje se tak kvůli nadcházející schůzi ministrů věnované bezpečnosti na Blízkém východě. Občanům EU stačí pro překročení hranic platné cestovní doklady.

Do polského pohraničí se vracejí kontroly. Foto: fm

Polská metropole Varšava bude příští týden ve středu a čtvrtek hostit ministerské setkání, během nějž budou politické špičky jednat o míru a bezpečnosti na Blízkém východě. Ministr vnitra a administrace Joachim Brudziński proto vydal nařízení, kterým Polsko dočasně obnovilo od neděle 10. února do soboty 16. února kontroly na hranicích se sousedy v Schengenském prostoru.

Nařízení se tak dotýká i obyvatel České republiky. Těm však stačí pro překročení hranic mít s sebou platný cestovní pas nebo občanský průkaz.  „Doporučuje se občanům, aby v případě cesty na území Polské republiky počítali s možným zdržením a zkontrolovali si před cestou platnost cestovních dokladů,“ uvedlo české ministerstvo zahraničních věcí.

Další nařízení spojené s mezinárodní schůzí politiků se vztahuje na Varšavu. Na území hlavního města Polsko dočasně zakázalo nošení všech druhů zbraní i jejich přemísťování, a to i v rozloženém stavu. Nařízení bude platné během nadcházejícího pracovního týdne.

Další zprávy z regionu