Na hraničních přechodech v Mostech začnou kontroly

Nelegální migrace přiměla vládu České republiky k dočasnému obnovení kontrol na hranici se Slovenskem. Opatření vejde v platnost ve čtvrtek 29. září a potrvá nejméně deset dnů.  Týkat se budou také přechodů  Mosty u Jablunkova – Svrčinovec a Mosty u Jablunkova-Šance – Čadca-Milošová.

Znovuzavedení kontrol na hranicích se Slovenskem v noci ze středy na čtvrtek, ke kterému přistoupila vláda, je reakcí na nárůst migrační vlny, kdy přes Českou republiku nelegálně přecházejí do Německa či Rakouska převážně běženci ze Sýrie.

Kontroly, které mají mít co možná nejmenší dopad na přeshraniční styk, budou probíhat po celé délce hranice se Slovenskem na všech 27 hraničních přechodech i na zelené hranici. Jedná se o 17 přechodů silničních, sedm železničních a tři říční. Výjimka se vztahuje pouze na zemědělce, lesníky či myslivce v pohraničí při výkonu práce.

Nelegální migrace v ČR letos výrazně stoupla. Aktuální počet běženců dosahuje téměř 12 tisíc. Migranti se vyskytují také v příhraniční oblasti se Slovenskem na Jablunkovsku či na Třinecku. „V srpnu se jednalo o více než 90 osob, v září pak o 70. V drtivé většině šlo o muže,“ sdělila policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Další zprávy z regionu