Na náměstí se denně protočí až 350 aut

Už od listopadu minulého roku si musí řidiči na dvou místech v Třinci zaplatit za parkování. Ukázalo se, že díky tomu se na obou náměstích vystřídá daleko více aut, než tomu bylo dříve. Mnoho lidí ale dodnes nový systém nepřijalo.

Parkovací místa se nyní dají lehce najít. Rychlý nákup člověk stihne i zdarma. Foto: mr

Je jedenáct hodin dopoledne. Řidiči, kteří přijíždí na třinecká náměstí TGM nebo Míru, kupodivu nachází volná parkovací místa. Vystoupí, odskočí si k parkovacímu automatu a zadají si, jak dlouho chtějí parkovat. Pokud si vše stihnou vyřídit do půl hodiny, mají to zdarma. Jinak si zaplatí 20 korun za hodinu, a to jen ve všední dny od 8 do 17 hodin a v soboty od 8 do 12 hodin.

„Je to paráda. Vím, že mnoha řidičům to vadí, jsou třeba líní chodit k automatům, ale já si to nemůžu vynachválit. Kdykoliv si tady potřebuji něco koupit, zaparkuji. To dříve prostě nebylo skoro možné,“ chválila zákaznice knihkupectví.

Prodavačky obchůdku s rybím masem mají zcela opačný názor. „My jsme jednoznačně přišly o zákazníky. Co se musí za parkování platit, chodí jich rozhodně méně. A hodně našich zákazníků nadává, že se to tady nemělo zřizovat,“ zdůraznily. Lidem se podle nich nechce chodit k parkovacím automatům, za půl hodiny si nic nestihnou vyřídit.

Když před dvěma roky město Třinec představilo svou koncepci parkování, poukázalo, že nejde jen o tvorbu nových parkovacích míst, ale i o hospodaření s nimi a zefektivnění jejich využívání. „Zřejmě jsme byli poslední město, které nemělo zpoplatněné parkování ve svém centru. Bylo to znát, v běžné dny tam bylo téměř nemožné zaparkovat,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská.

A výsledky se podle čísel dostavily. „Na podrobnější analýzu je ještě brzy, ale první měsíce ukazují, že měsíčně celý systém parkování na obou náměstích, kde je celkem pět parkovacích automatů, generuje zhruba 9,6 tisíce relací, tedy zhruba 345 parkovacích relací za jeden provozní den, které byly zadány jak na parkovacích automatech, tak prostřednictvím mobilní aplikace,“ upřesnil koordinátor mobility v Třinci Leszek Gryga. Jinými slovy, na parkovištích se protočí daleko více aut, než tomu bylo dříve.

„Z tohoto počtu parkovacích relací je naprostá většina, přesněji cca 82 procent, do půl hodiny, tedy zdarma. Více než deset procent řidičů využívá k parkování mobilní aplikaci,“ upozornil Gryga. Město tedy v žádném případě na parkovném nevydělává. „Cílem nebyl výdělek. Je to služba občanům. Ale chápu, že se to nelíbí těm, kteří na náměstích parkovali po celý den,“ uzavřela primátorka.

Další zprávy z regionu