Na nový kamínkovník dohlížejí kamery

Záliba malovat na kamínky a ty pak pokládat někde v přírodě dorazila do Třince už na jaře. Nyní ale vznikla nová skupina a také nové kamínkové místo, kam lidé a hlavně děti své výtvory ukládají.

Den pro rodinu zavede účastníky i k Třineckému kamínkovníku. Foto: TK

Celorepublikové kreslení kamínků vzniklo v době jarní koronavirové izolace, aby maminky zabavily sebe i děti.  „Pomalujete kamínek, na rubovou stranu napíšete PSČ svého města a někam jej položíte. Kdo ho najde, buď si ho nechá na památku, nebo ho zanese někam dál,“ popsala postup Jana Maštalířová, zakladatelka skupiny Třinecký kamínkovník.

Jak dále řekla, maminky z Třinecka vytvořily v lesoparku místo s velkým pomalovaným kamenem, kam mohl každý malý i velký malíř své výtvory přinést a nějaký si na výměnu zase odnést. „Bohužel se už dvakrát stalo, že to tam vandalové zničili, pomalované kamínky i hlavní oficiální kámen hodili do potoka a všechno porozbíjeli,“ povzdechla si Maštalířová.

Některé kamínky jsou opravdu vydařené. Foto: TK

Členky třinecké skupiny se proto rozhodly, že kamínkovníku vytvoří nové oficiální místo, a to na hlavní křižovatce v třineckém lesoparku. „Místo jsme si vybrali, protože na něj míří kamery. Máme samozřejmě souhlas nejen magistrátu, ale i městské policie a STaRSu,“ pokračovala Jana Maštalířová. Věří, že tím vandaly odradí a lidé budou mít motivaci dělat navzájem jeden druhému radost.

Další zprávy z regionu