Na peníze od města dosáhne více podnikatelů

Město Třinec upravilo podmínky pro poskytnutí peněžité pomoci podnikatelům. Nově už nemusí mít sídlo v Třinci. Postačí jen provozovna na území hutnického města. Žádosti musí zájemci stihnout podat do 6. června.

Lidé mířili ve větším množství na třinecký živnostenský úřad, aby si zrušili živnosti. Ilustrační foto: archiv

Třinečtí radní chtějí pomoci většímu počtu drobných živnostníků.  Proto minulý týden schválili upravené podmínky pro poskytnutí peněžité pomoci na úhradu nájemného. Díky tomu dosáhnou na podporu  do 15 tisíc korun i živnostníci, kteří nemají sídlo na území Třince, ale mají zde svou provozovnu a společnosti s ručením omezeným. Zároveň radní prodloužili termín pro podávání žádostí o poskytnutí peněžité pomoci do 6. června.

„Vzhledem k zájmu o finanční pomoc ze strany podnikatelů jsme na doporučení finanční komise přistoupili k úpravě podmínek, abychom vyhověli širší skupině zájemců o podporu,“ uvedl náměstek primátorky Ivo Kaleta. Zastupitelstvo vyčlenilo z rozpočtu města pro tyto účely 1,5 milionu korun. „Záleží nám na tom, aby živnostníci své podnikání v Třinci udrželi, proto jsme se rozhodli pomoci jim zmírnit ekonomické dopady nouzového stavu, kdy museli své provozovny zavřít,“ dodal náměstek.

Podpora určená na úhradu nájemného bude žadatelům vyplácena ve formě daru jako příspěvek na nájem. Každou žádost individuálně posoudí a schválí rada města. Jednou z podmínek je roční obrat do dvou milionů korun nebo fakt, že žadatelé museli dočasně přerušit provozování své živnosti v důsledku mimořádných opatření v souvislosti s epidemií COVID-19 na dobu alespoň 15 dnů a v té době nebyli klienty úřadu práce.

„Podnikatelé, kteří si už žádost podali a nesplňovali námi změněné podmínky, ji nemusí znovu podávat. Rada ji opět posoudí,“ dodal Ivo Kaleta.

Další zprávy z regionu