Na výstavě hraje prim gastronomie

Lidé, kteří mají rádi kvalitní gastronomii a rovněž je k tomu zajímá i historie, si nesmí nechat ujít výstavu nazvanou Magdalena Dobromila Rettigová. Najdou ji v Muzeu Třineckých železáren a města Třince až do 8. září.

Expozice zaujme i mladou generaci. Foto: mr

Byla to dáma, která nejenže uměla skvěle vařit, ale patřila k velkým vlastenkám. Své slavné knihy plné receptů psala v češtině, což v polovině 19. století vůbec nebylo běžné. A právě o životě Magdaleny Dobromily Rettigové a o době, ve které žila, pojednává výstava v muzeu.

„Návštěvníkům poskytne pohled do života měšťanské rodiny v první polovině 19. století, do období národního obrození, kterého se manželé Rettigovi také aktivně účastnili. Navozuje atmosféru doby, v níž tato výjimečná žena žila a tvořila. Představuje předměty, které používala v kuchyni, v salonu i v pracovně,“ popsala výstavu vedoucí muzea Eva Zamarská.

„Vraž tam hroudu másla a kopec vajec,“ říkávala Rettigová. Vařila ale vždy jednoduše, ovšem pouze z kvalitních surovin. Kuchařské umění přibližovala široké veřejnosti a byla propagátorkou moderního a rychlého vaření. Možná proto, aby se stihla věnovat také poezii, povídkám, a dokonce i divadelním hrám.

Muzeum připravilo pro zvídavé návštěvníky rovněž malý zábavný kviz. Díky němu se lidé dozvědí o způsobu přípravy jídel v 19. století různé zajímavé podrobnosti.

Kdo ze zájemců chce nahlédnout pod pokličku života světoznámé kuchařky, může tak učinit do 8. září. Samotná výstava je plná inspirací, vždyť podle receptů Magdaleny Dobromily Rettigové můžeme s klidem vařit i dnes.

Další zprávy z regionu