Nad opravou kuchyně visí otazníky

Obec Hnojník získala dotaci na rekonstrukci kuchyně v místní polské škole. To, co na začátku vypadalo jako dobrá zpráva, se ale nakonec zvrtlo. Rekonstrukce se zatím nekoná a dotace poputuje zpátky na ministerstvo.

Kuchařky z polské školy mají stísněné podmínky. Foto: mr

Stísněná kuchyně a vedlejší nevyužitá místnost, která by mohla sloužit jako přípravna jídel, volá po rekonstrukci už delší dobu. Proto obec zažádala o dotaci, ovšem s plánem nechat zrekonstruovat pouze přípravnu, ale ne samotnou kuchyň.

„Projektant nám však vytvořil studii na kompletní rekonstrukci s tím, že nemá smysl dělat věci polovičatě. Odhad ceny byl kolem pěti milionů korun, takže když nám přišlo vyrozumění o čtyřmilionové dotaci, vypadalo to, že by se akce mohla uskutečnit,“ začal líčit starosta Hnojníku Miroslav Molin.

Obec ale měla šibeniční termín výstavby. „A navíc se pak se vše změnilo. Na stůl jsme dostali projekt, který už předpokládá výdaje ve výši osmi milionů korun, a to ještě bez vzduchotechniky, která celou rekonstrukci prodraží. Prostě najednou se částka z pěti milionů navýšila na skoro deset,“ pokračoval starosta.

Nyní je tak jisté, že se v této podobě rekonstrukce neuskuteční. Hnojník bude muset dotaci vrátit, a hlavně nechat předělat projekt. „Jsem přesvědčen, že se oprava kuchyně i té přípravny dá udělat za daleko menší peníze. O dalším postupu ale bude rozhodovat zastupitelstvo,“ řekl Molin.

Starosta sám už je přesvědčený, že by se oprava měla udělat komplexně a pořádně. Obec ale musí opět zajistit peníze a rozhodnout se, které investice mají prioritu. Připomenul, že v současné době rekonstrukcí prochází obecní byty, nevyhnutelné jsou ale také opravy dvou mostů a neposledně se o slovo hlásí i výstavba kanalizace.

Ředitelka polské základní školy Jana Kubisze Gražyna Sikorová se na rekonstrukci kuchyně i přilehlé místnosti nesmírně těší. „Takže ani nemusím říkat, že mě vývoj situace absolutně netěší,“ povzdechla si. Vysvětlila, že škola bojuje se stísněnými podmínkami už dlouho. „Původně byla jídelna v bývalé třídě hned vedle kuchyně. Ale jak škole přibývali žáci, bylo jasné, že tento stav je neudržitelný. Proto se z auly školy vytvořila jídelna a malá místnost zůstala pro potřeby kuchyně. My chceme, aby se z ní stala přípravna jídel, a navíc, aby zde vznikla i kancelář pro vedení kuchyně,“ vysvětlila ředitelka s tím, že současný stav měl být pouze provizorní.

Další zprávy z regionu