Nadace Agel přispěla inženýrovi na nový notebook

Pomocnou ruku podala Nadace Agel člověku, který sám, třebaže potřebuje pomoc druhých, ji sám obětavě rozdává. Jaroslav Dembinný má díky tomu nový počítač.

Šek od Nadace Agel pomůže Jaroslavu Dembinnému v jeho činnosti. Foto: archiv nadace

Pracovní úspěchy by mohli Jaroslavu Dembinnému z Třince mnozí závidět. Je soudním znalcem v oboru Technická kybernetika i předsedou významných neziskových organizací a v minulosti radil dokonce i ministrům. V osobním sféře je však jeho život složitější. V roce 2000 skončil po nepovedeném lékařském zákroku na invalidním vozíku a stal se částečně závislým na druhých. I z vozíčku ale dále pomáhá ostatním a díky novému notebooku, na který mu přispěla částkou 20 tisíc korun i Nadace Agel, bude moci pomáhat ještě intenzivněji.

Profesní životopis dvaašedesátiletého Jaroslava Dembinného doslova bere dech. Od roku 1993 je soudním znalcem v oboru Technická kybernetika, působil jako vedoucí vzdělávání dospělých i vedoucí informačních systémů, a od roku 2009 je i předsedou Středoevropské skupiny pro integraci Osob se zdravotním postižením a zakladatelem Asociace Zdravotně Hendikepovaných Akademiků. V minulosti pak dokonce působil i jako poradce ministrů Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky – již v době, kdy byl upoutaný na invalidní vozík.

„Po špatném lékařském zákroku, konkrétně lumbální punkci, jsem se v roce 2000 ocitl na invalidním vozíku. Po seznámení se s situací v Ústavu sociální péče Hrabyně jsem se rozhodl pro dráhu sociálního pracovníka s cílem pomoci lidem v podobné situaci – hendikepovaným a seniorům, kteří například potřebují vyřídit invalidní důchod,“ vysvětluje Jaroslav Dembinný  s tím, že tito lidé mnohdy vůbec netuší jak, o co, nebo kde mohou žádat.

V této dobročinné činnosti by měl panu Dembinnému pomoci zejména nový notebook, který mu umožní vyřizování řady záležitostí na dálku, pohodlnou komunikaci s úřady i s žadateli o pomoc. Protože je ale pořízení notebooku finančně náročnou záležitostí, rozhodla se Nadace Agel Jaroslavu Dembinnému pomoci, a to finančním příspěvkem ve výši 20 tisíc korun.

„Pan Dembinný je příkladem fundovaného, inteligentního, ale i velmi obětavého a silného člověka, který má velkou vůli i snahu. Je jedním z těch, kteří by svým přístupem k životu mohli být příkladem pro nás všechny. Je nám ctí, že jsme mu mohli pomoci v jeho aktivitách,“ říká výkonná ředitelka Nadace Agel Veronika Dostálová.

Další zprávy z regionu