Náměstek rozptyloval šum o krematoriu

Více než dvě hodiny trvala minulý týden diskuze o krematoriu, které by někdy v budoucnu mohlo vyrůst na Třinecku. Na zasedání zastupitelů dorazil náměstek ministra vnitra Radek Kaňa, aby vysvětlil, jaká je aktuální situace a aby vyvrátil šumy, které mezi lidmi kolují.

Na zastupitelstvu v Třinci vystoupil náměstek ministra vnitra Radek Kaňa. Foto: mr

Zájem na vybudování druhého krematoria projevil krizový štáb Moravskoslezského kraje během covidové pandemie, kdy ostravské krematorium nezvládalo nápor, a zemřelé bylo nutné k žehu dopravit do Hustopečí a do Brna.

„Jsme přesvědčeni o tom, že v Moravskoslezském kraji by mělo jedno krematorium vzniknout. Jedná se o přípravu na nenadálé krizové události. Ve hře je buď Novojičínsko, nebo Třinecko,“ podotkl náměstek Radek Kaňa.

Zdůraznil ale, že v tuto chvíli neexistuje žádný návrh. Vše je podle něj prozatím ve formě úvah. „Necháme si nejprve vypracovat podrobnou analýzu a budeme zjišťovat i možnost financování projektu. Zatím nejsme ještě ani na startovací čáře a vůbec nikde není psáno ani to, že zařízení vyroste v Třinci či jeho okolí,“ snažil se vyvrátit fámy Radek Kaňa.

Jiného mínění ale byli někteří zastupitelé. „Vypadá to účelově jako byznys plán, že zde budou probíhat kremace i lidí ze Slovenska nebo Polska,“ řekl například zastupitel Marian Plucnar.

Podobně zareagovali i další zastupitelé, kteří nabyli dojmu, že už je rozhodnuto nejen o místě, kde má zařízení vyrůst, ale i o tom, kdo jej bude provozovat. „Ty šumy o krematoriu už začaly. Proč se nemůžeme bavit na rovinu a říct si, že věci jsou dané,“ otázal se zastupitel Radim Turek. Další kolegové zase poukázali, že ostravské krematorium je dostačující a výstavba nového tudíž zbytečná.

Slova opozice ostře odmítla primátorka Věra Palkovská. „Jde pouze o reakci na krizovou situaci. Až bude na světě studie proveditelnosti, budeme jednat dále. Poslední slovo bude mít naše zastupitelstvo,“ ohradila se primátorka s tím, že tato investice je běh na dlouhou trať a může trvat několik let, než přijde nějaké rozhodnutí.

Pokračovala, že Třinec v žádném případě nebude nositelem projektu. Tím musí být soukromý subjekt, který bude mít podporu kraje a ministerstva vnitra. Primátorka vysvětlila, že náměstka Kaňu pozvala na zastupitelstvo proto, aby právě zabránila šíření různých šumů. „Vyrojilo se jich už dost,“ dodala.

Další zprávy z regionu