Název obce Mosty u Jablunkova zůstává

Je rozhodnuto – všechno zůstává při starém, název obce Mosty u Jablunkova se nemění. V místním referendu si to o víkendu odhlasovali mostečtí občané.

Místního referenda se zúčastnilo přes 54 procent oprávněných osob. Foto: ba

Zhruba před půldruhým rokem vedení Mostů u Jablunkova přišlo s návrhem zkrátit název obce na Mosty. Mimo jiné i proto, že nyní žádné jiné Mosty v České republice nejsou. A zatímco části občanů se tento nápad zamlouval, další část se k němu postavila odmítavě, proti změně názvu se zvedla vlna nevole a vznikla dokonce petice. Vedení obce na jednom ze svých zasedání rozhodlo, že o případné změně názvu obce rozhodnou sami občané prostřednictvím místního referenda. Konalo se o víkendu, souběžně s volbami do zastupitelstva kraje.

Občané Mostů u Jablunkova starší 18 let trvale žijící v obci odpovídali na otázku: „Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo nebo rada obce Mosty u Jablunkova schválila změnu názvu obce z názvu Mosty u Jablunkova na název Mosty?“

Mostečtí vzali osud názvu obce pevně do svých rukou. K volbám jich přišlo 48,99 procenta, což bylo z obcí v našem regionu nejvíce. Místního referenda se zúčastnilo 1676 lidí, což je 54,65 procenta všech oprávněných osob. Výsledek byl jednoznačný – pro změnu názvu se vyjádřilo pouze 207 voličů, proti změně jich bylo 1458, zbytek hlasů byl neplatný.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku. 

Další zprávy z regionu