Nebezpečný kratom je dostupný i dětem

I malé děti si mohou na několika místech v regionu v automatech zakoupit kratom, prášek, který jim může přivodit vážné problémy. Odborníci varují, že tato přírodní látka je nebezpečnější, než by se mohlo zdát.

Kratom by měl dočasně skončit na seznamu návykových látek. Ilustrační foto: ACC

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje regulaci prodeje této látky. „Kratom k nám není dovážen jako potravinový doplněk, ale je to sběratelský předmět. Díky tomu se vymyká jakékoliv kontrole, což je samozřejmě špatně,“ poukázala Ludmila Šedovičová, pracovnice organizace, která se zabývá drogovými závislostmi a pomáhá lidem se z nich dostat.

Popsala, že kratom neboli prášek z tropické rostliny působí zpočátku stimulačně. Děti i studenti jsou plní energie, neustále si navyšují dávku a zdá se jim, že prášek pomáhá. „Jenže po nějaké době užívání se to zlomí a kratom začne působit opačně a látka je začne uspávat. Děti jsou spavé, apatické, nevěnují se škole a nejsou schopné vnímat svět kolem sebe,“ upozornila.

Vytváří závislost
Kdo kratom dlouhodobě a nadměrně užívá, může si na něm postupně vytvořit závislost. Po vysazení se dostavují abstinenční příznaky, které jsou velice nepříjemné.

Potvrdila to majitelka centra Alkos Michaela Duffková. „Co se týče kratomu, zatím máme pouze dospělou klientelu, ale jde i o mladé uživatele této látky, kteří se u nás léčí ze závislosti. Abstinenční příznaky jsou velice nepříjemné a odvykací kúra trvá kolem osmi týdnů, což je mimochodem delší než třeba u pervitinu,“ poukázala Duffková. Dodala, že k nim do centra přichází lidé, kteří užívají kratom dlouhodobě a ve velkém množství.

Zatím vedou sáčky
Rodiče dětí by měli být ve střehu a sledovat, zda potomci tuto látku už neobjevili. „Možná se to už u pár jedinců stalo, ale prozatím to u nás velký problém není. To daleko více a četněji experimentují s nikotinovými sáčky. Už několikrát někdo zkolaboval přímo ve škole,“ podotkl sociální pracovník a preventista třineckého magistrátu Vlastimil Starzyk.

Co naopak ví, po kratomu sahají středoškoláci a mladí lidé nebo dokonce i sportovci. „Dávkování u této látky je problematické. Mládež si mixuje z prášku koktejly a často nehledí na množství. To potom je problém, protože namísto stimulačních účinků může naopak hodně utlumovat,“ varoval.

Město se proto snaží o osvětu. Pořádá besedy pro děti ve školách a zabývá se prevencí. Výstrahou budiž nikotinový sáček. „Dlouhé roky si sáčků nikdo nevšímal a najednou začaly být populární,“ podotkl Starzyk.

„V tuto chvíli máme k dispozici jediný legislativní nástroj, jak situaci rychle řešit. Proto jsme navrhli zařadit kratom na seznam návykových látek. Toto ale bude dočasným řešením, abychom zastavili narůstající vlnu zneužívání u mladé generace do doby, než bude k dispozici nová legislativní úprava,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Dodal, že do budoucna chce ministerstvo nalézt vyvážené řešení pro látky s nižším závislostním potenciálem tak, aby omezilo jejich dostupnost pouze na dospělou populaci a zároveň zbytečně nekriminalizovalo jejich uživatele.

Další zprávy z regionu