Nejčastější dárce? Muž středního věku

Na pravidelné dárce krve, ale i na ty, kteří se ještě nerozhodli, zda se jimi stát, či nikoliv, se obrací Nemocnice Třinec. Její zásoby se tenčí a zdravotníci bijí na poplach.

Dárci krve jsou vždy vítání. Foto: archiv

Paní Petra z Třince došla minulý týden na Hematologicko-transfúzní oddělení do Nemocnice Třinec, aby zde poprvé darovala krev.

„Dárcem jsem se chtěla stát už před dvěma lety, ale měla jsem něco s krví, a tak to nešlo. Teď doufám, že už bude všechno v pořádku a ze mě se tak konečně stane dárce,“ podotkla žena. Mrzí ji, že se k tomuto kroku neodhodlala už před lety. „Myslela jsem si, že když mám za sebou infekční mononukleózu, krev darovat nesmím. To ale není pravda. Pak jsem zase měla dojem, že už mám hodně roků. Ale ani to není překážkou. Takže jedinou překážku jsem měla ve své hlavě. Myslím, že když jsem si ji odstranila já, dokážou to i další dárci,“ dodala s úsměvem.

„A mohlo by to udělat více žen. Dámy totiž stále zůstávají v pozadí a mužských dárců evidujeme o poznání více,“ podotkla vedoucí laborantka Hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice Třinec Katarína Urbaniecová. A hned přidala čísla jako důkaz. V letošním roce do 8. listopadu provedli zdravotníci na tomto oddělení celkem 4 517 odběrů od dobrovolných dárců, přičemž 3 153 poskytli muži a zbytek ženy.

„Ano, samozřejmě svou roli hraje i to, že muži mohou darovat krev čtyřikrát do roka, zatímco ženy pouze třikrát. Pravdou však zůstává, že stále převažují pánové. V minulosti dokonce darovali krev pouze muži, což se pomalu a jistě mění,“ pokračovala laborantka.

Podle statistik transfuzního oddělení je nejčastějším dárcem v dnešní době muž ve věku 30 až 51 let. Letos na HTO Třinec přišlo darovat krev celkem 237 prvodárců, což je zhruba stejně jako v předchozích letech.

„Radost nám dělá, když krev přichází darovat pracovní kolektivy, i když je fakt, že se někdy nemusíme dozvědět, že šlo o kolektiv. Co ale víme je, že se zapojují studenti středních škol. Například dvakrát do roka přichází z Albrechtovy střední školy a také ze Střední odborné školy Třineckých železáren. Je to moc dobře, protože mladí lidé si tak navzájem dodávají odvahu a zároveň zjišťují, že darovat krev není nic náročného,“ zamyslela se Katarína Urbaniecová.

Nemocnice nyní akutně potřebuje krev všech skupin, kritický nedostatek je A+, B+, 0+, A-, B- a 0-. Kromě toho se transfuzní oddělení potýká s jistým nepohodlím. Pavilon, ve kterém se nachází, totiž prochází velkou rekonstrukcí. „Omlouváme se za nynější ztížené podmínky a prosíme všechny o trpělivost. Nesmírně si všech dárců vážíme a děkujeme jim, že u nás pravidelně darují krev,“ dodala vedoucí laborantka.

Další zprávy z regionu