Nejlepší krepliky letos usmažila Justyna Pyszko

S povidly, s marmeládou i s pudinkem. Koblihy, které do JACKI donesli účastníci soutěže o nejlepší masopustní kreplik, byly chutné. Porotu nejvíce oslovily ty, které usmažila Justyna Pyszko.

Koblihy ochutnával coby porotce i jablunkovský farář Alfréd Volný. Foto: ba

Na Tučný čtvrtek jablunkovské informační centrum provoněly čerstvé koblihy, které sem donesly účastníci soutěže o nejlepší kreplik. „Všechny krepliky byly prudce jedlé, a některé dokonce ještě chutnější. Bylo poznat, že každý se snažil, aby ten jeho kreplik byl nejlepší. Každý soutěžící použil jinou recepturu, v detailech se od sebe koblihy lišily,“ řekl jablunkovský farář Alfréd Volný, který letos opět zasedl v porotě.

Prozradil, že na Hlučínsku, odkud pochází, je smažení koblih taktéž velice rozšířené. „U nás se používá stejná náplň jako na Jablunkovsku. Snad jediný rozdíl je v tom, že jim neříkáme krepliky, ale kreple. Tady se řekne jeden kreplik, na Hlučínsku jedna krepla,“ dodal duchovní.

Kněz i jeho kolegové porotci rozhodli, že nejchutnější koblihy letos připravila Justyna Pyszko. Byly s pudinkovou nádivkou. Mezi pěti oceněnými – v pořadí od druhého do pátého místa – byly koblihy polské mateřské školy z Bukovce, Zdeňky Lobodášové, klientů Domova svaté Alžběty a také  Jiřiny Gavlovské.

„Snahu dětí z bukovecké mateřské školy jsme ocenili hračkami. Ostatní výherce jsme odměnili tím, co je k výrobě krepliků potřeba. Ve svém balíčku našli vařečku, mouku, droždí, cukr, povidla a rum,“ prozradila s úsměvem ředitelka JACKI Gabriela Niedoba.

Další zprávy z regionu