Nejméně nakažených lidí v kraji hlásí Jablunkovsko

Počet nakažených lidí koronavirem v našem regionu pomalu, ale jistě klesá. Jablunkovsko je na tom dokonce nejlépe v Moravskoslezském kraji. Sdělil to v pondělí hejtman Ivo Vondrák na brífinku po zasedání bezpečnostní rady kraje.

Očkování nabírá na obrátkách. Rychleji to jde v očkovacích centrech. Foto: archiv

„Vše zatím nasvědčuje tomu, že je epidemie na ústupu a dochází k postupné stabilizaci, i když čísla klesají pomalu,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák.

V kraji se u pacientů vyskytly dvě nové mutace viru, jihoafrická a pak zkřížená britská s floridskou, která se zatím nikde jinde v ČR neprokázala. „Obě mutace si přivezli lidé z cest, ale máme vytrasované kontakty a situaci pod kontrolou,“ ujistil Vondrák.

Pokračoval s výčtem dobrých zpráv. Například, že nemocnicím se uvolňují lůžka na JIP, naopak ale zase přibývá pacientů, kteří trpí postcovidovými potížemi. „Také se ukazuje, že návrat dětí do škol nepřinesl žádné větší problémy. Minulý týden prošlo testy na 210 tisíc školáků a pozitiv-ní výsledek mělo jen 164 z nich,“ doplnil Vondrák.

Pozitivní informace přichází i z očkovacích center, které dostávají čím dál více vakcín. „Možná bych jen chtěl upozornit, že mnozí čekají na očko-vání u svých praktických lékařů, ti ale dostávají daleko méně dávek. Pro-to by lidé měli zvážit, zda se přece jen nepřeobjednat právě do centra, kde je to o poznání rychlejší,“ obrátil se na veřejnost hejtman.

K 3. květnu bylo na Třinecku 305 nakažených koronavirem (26. dubna to bylo 380). Na Jablunkovsku bylo pozitivních 75 osob (26. dubna jich bylo 99) a na Českotěšínsku hygienici evidovali 76 nakažených lidí (26. dubna 85).

Další zprávy z regionu