Největší sportovní hala na Jablunkovsku je hotová

Výstavba nové sportovní haly v Návsí patří k největším investicím v dějinách obce. Rozměrově je největší halou na Jablunkovsku. Přišla na 152 milionů. Obec stavěla bez dotace, ač si možná dodatečně na nějaké peníze sáhne.

Workoutové hřiště vznikne v sousedství sportovní haly. Il. foto: th

„Máme podanou žádost u Národní sportovní agentury a je možné, že dodatečně nám může být dotace přiznána. To by ale byl bonus navíc, ovšem raději s ničím nepočítáme,“ řekla starostka Návsí Lenka Husarová.

V Návsí se začalo stavět v dubnu loňského roku a letos posledního srpna obec převzala stavbu, a to v dodrženém termínu. „Během stavby jsme dělali 91 změnových listů. Byly to drobnosti i něco většího. Ale zdrželo nás pouze jediné – stavba střechy. Byla nutná změna, protože na trhu nebyla k dostání skelná vata. Částečně jsme proto využili polystyren,“ vysvětlila starostka, která zároveň kvitovala, že vícepráce nečinily ani jedno procento navíc.

Nyní je na řadě měření hluku a světla a obec bude čekat na vyjádření hygieny a hasičů. „Podklady pro kolaudaci máme, v polovině září bychom měli najet na zkušební provoz. Ten umožňuje i před kolaudací běžný režim, který je vlastně součástí kolaudačního řízení. Poté budou následovat další měření. Ze stanoviska dotčených orgánů vyplyne délka zkušebního provozu,“ vysvětlila starostka, podle které ještě chybí dovybavení šaten.

Školáci budou mít tělocvičnu k dispozici vždy do 14.30, pak do 21.30 hodin veřejnost. O volných dnech a prázdninách to bude jiné. Vše bude mít pod palcem správce, který 1. září nastoupil do funkce. „Lidé si budou moci sportoviště objednávat přes internet. Platit bude stejný rezervační systém jako pro každé jiné obecní sportoviště v Návsí. Počítáme, že do haly budou chodit i lidé z okolí. Sportoviště nabízí veliký prostor, který se navíc dá rozdělit na polovinu,“ řekla Husarová.

V nové hale najde zázemí i knihovna. „Otázka jejího stěhování ale ještě není na pořadu dne. Prostor je připraven, takže uvidíme, nic nás nehoní. Doposud jsme všechny síly směřovali k dokončení haly,“ vysvětlila starostka, podle které budou mít návštěvníci k dispozici i bufet. Ovšem až po vybrání provozovatele a dovybavení.

Pokud si bude veřejnost chtít novou halu prohlédnout, má možnost 28. září, kdy obec pořádá běh na Filipku. Start bude nově u haly a součástí akce bude i den otevřených dveří.

Další zprávy z regionu