Nejvýchodnější město omezuje počet svateb

Svatby v předem dané dny, v dostupných lokalitách, a navíc jejich počet omezen na 12 týdně. Tato pravidla odsouhlasili minulý týden jablunkovští radní.

Svatební obřad. Ilustrační foto: AdobeStock

„Museli jsme nějak reagovat, protože počet svateb začínal být neúnosný. Oddávali jsme i v úřední dny a to je v době dovolených nepříjemné, protože na svatebním obřadu musí být i matrikářka, která pak chybí na úřadě,“ řekl místostarosta Jablunkova Luboš Čmiel. Zároveň dodal, že počet svatebních obřadů neustále narůstal, přičemž se v drtivé většině jednalo o páry nejen mimo město, ale i region.

„S tím souvisí i oddávání na horských chatách, kde bývá zákaz vjezdu, navíc cesty bývají všelijaké. A to hlavně v zimě. Musíme se rovněž s autem míjet s těžkou lesní technikou, což je mnohdy nebezpečné. Tyto obřady již nebudeme absolvovat, pouze dokončíme ty, které jsou již objednané,“ pokračoval místostarosta, podle něhož mají pro současné obřady povolení Lesů ČR.

Nově se v Jablunkově bude oddávat pouze ve čtvrtek, pátek a sobotu, a to maximálně čtyři svatby denně. „Rovněž nebudeme oddávat ve státní svátky. Situace takhle dozrála a lidé se budou muset přizpůsobit. Ale zdůrazňuji, že tohle se dotkne hlavně přespolních párů,“ uzavřel Čmiel s tím, že nová pravidla začnou platit okamžitě.

Další zprávy z regionu