Nejvýznamnějším projektem Písečné je kanalizace

Velmi významný rok čeká Písečnou. Nejenže více než tisícová obec bude letos hospodařit s rekordním rozpočtem přesahujícím 55 milionů korun, pouští se také do náročných investic. Těmi největšími jsou výstavba splaškové kanalizace a chodníku skrz obec.

Za nedlouho již budou pěší kolem silnice procházet bezpečně po chodníku. (Foto: pm)
Splašky vedou centrem obce, jsou nevzhledné i nevábné. (Foto: pm)

Řečeno jednoduše čísly – možnost napojení dvou třetin obce, tedy zhruba 650 obyvatel na 7 kilometrů dlouhou splaškovou síť, kilometrový chodník okolo frekventované silnice a jeden kilometr dešťové kanalizace. Sečteno, podtrženo projekt spolkne 61 milionů korun, tedy ilustrativně sumu, která přesahuje letošní rozpočet, ten běžný pak dokonce rovnou šestinásobně.

Zhotovitele velké investiční akce, která v sobě spojuje projekt výstavby kanalizace i chodníku, vybrali zastupitelé v lednu, nyní se připravuje podpis smlouvy. „Kopnout“ by se mělo nejpozději do konce března. „Realizace je naplánována na rok a půl, předpokládané ukončení je v září roku 2019. V mezidobí pak budeme s projektantem řešit napojení jednotlivých domků na kanalizaci. Obec uhradí napojujícím se domácnostem projekt ve výši 3900 korun a přispěje také na napojení, a to 250 korunami za běžný metr. Částka poslouží k pokrytí materiálu, k samotnému výkopu budou muset občané zapojit buďto své peněženky, nebo ruce,“ objasnil starosta Písečné David Ćmiel.

V tomto roce Písečná při výstavbě kanalizace proinvestuje 30 milionů, z toho 19 milionů pokryje dotace z Operačního programu životní prostředí.

„Projekt jistě pozvedne estetiku obce, opravdu je to nevzhledné, když jsou příkopem podél silnice svedeny splašky, v nichž navíc plave odpad.“ starosta Písečné David Ćmiel

S výstavbou chodníku, který chodce provede úsekem od Jižního konce až po Konečnou, jsou spojeny desetimilionové náklady. O přispění na pětimilionovu část stavby obec požádala Statní fond dopravní infrastruktury. „Tuto stavbu jsme však nepodmínili získáním dotace, chodník je důležitý pro bezpečí a samozřejmě s výstavbou kanalizace, která z části povede stejnou trasou, souvisí,“ vysvětlil první muž Písečné.

Více se dočtete v tištěném vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu