Někdo koně, jiný fotbal. Příměstské tábory děti táhnou

Slunce pražilo jako zběsilé, ale účastníky příměstského tábora, konaného tento týden v areálu školního statku v Českém Těšíně, to neodradilo. Nejprve ve stínu ve skupinkách přemýšleli nad zadaným úkolem a poté přišla na řadu práce kolem koní.

Český Těšín, příměstské tábory, koně. pořádá SVČ Amos. Foto: toj

Příměstské tábory ve městě tradičně pořádá Středisko volného času AMOS, konkrétně ten s koníky se koná už podvanácté. „A vždycky je o něj obrovský zájem. Koně táhnou. V prázdninových táborech, ale i kroužcích s koníky je vždycky boj,“ říká pracovnice SVČ AMOS Michaela Gańczarczyková.

Dopoledne se děti o zvířata starají, aby si tu práci vyzkoušeli. Nejprve zvíře očistit, pak se učí koníky uzdit, dostanou informace o druzích sedel a pak už nezbývá než se těšit na jízdu.

„Z toho jsou děti vždycky nadšené,“ prozrazuje Michaela Gańczarczyková.

Jednoho turnusu, které jsou během prázdnin čtyři, se může zúčastnit maximálně 15 dětí.

Organizátoři pro děti připravují spoustu soutěží – na písmenka vymýšlejí slova související s koňmi, poté kreslí obrázky s tematikou koní a na závěr proběhne parkurová soutěž.

Vedro? No a co? Trénujeme!

Ani malým fotbalistům, kteří trénovali ve sportovním areálu na Frýdecké, vedro, které všechny minulý týden sužovalo, nevadilo.

„Kluci jsou v pohodě, nejsou to žádné bábovky. Děláme časté přestávky, kluci se osvěžují vodou a hodně pijí. Nikdo nekolaboval,“ řekl Dominik Pospíšil, pracovník SVČ AMOS, který vede příměstský tábor malých fotbalistů.

Podle něj jsou tu letos kluci, ale i několik děvčat, kteří už fotbal hrají v klubech, ale i nováčci.

„Proto byl začátek svižnější. Je vidět, že znají systém tréninků, pouze jsme si museli ověřit, zda tomu, co my říkáme, rozumí. Pak jsme najeli na tradiční trénink,“ vysvětlil Pospíšil.

Dodal, že tábory zaměřené na fotbal mají v Českém Těšíně velkou tradici, u jejíhož začátku byl současný starosta Karel Kula.

Další zprávy z regionu