Některá místa budou v Chotěbuzi hlídat kamery

Na území obce by mělo být bezpečněji. Některá místa budou během pár nejbližších měsíců pod dohledem kamer se záznamem. V případě jakékoli problémové události bude mít police k dispozici záznam z daného místa a může věc řešit.

Kamery sledují dění na exponovaných místech ve městě i na cestách. Foto: toj

Pro začátek obec pořídí pět kamer. „Díky nim budeme mít nepřetržitě přehled o dění na vybraných exponovaných místech, ale třeba také v okolí obecního úřadu, školy, dětského hřiště nebo dvou našich hasičských zbrojnic,“ vysvětlil starosta Chotěbuze David Harok.

Dodává, že zařízení určitě nechají umístit tak, aby bylo vidět na křižovatku v části Podobora u bývalé prodejny Jednoty a odbočky k nádraží. Právě tam je totiž jedno z míst, kde postávají prostitutky, které „operují“ částečně na okraji karvinské městské části Louky a v Chotěbuzi.

„Kamery ale nepořizujeme jen kvůli tomu, že se na území obce objevují lehké ženy. Právě poblíž křížovky otevíráme sběrné místo a tam chceme mít přehled o tom, zda nám tam někdo něco neodváží, nebo naopak neukládá co nemá,“ vysvětlil starosta.

Kamerový systém by měla spravovat Městská policie v Českém Těšíně. Na tom už se obec se strážníky i s městem Český Těšín dohodla.

„Přístroje budou se záznamem. Výhoda je v tom, že pokud se v místě záběru něco stane, policie bude mít k dispozici důkazní materiál,“ vysvětlil Harok.

Kamery budou v obci přibývat postupně a výběr míst bude závislý na tom, kde má obec své budovy, přístup k elektrické energii a internetovému připojení. Veřejnoprávní smlouvu s Českým Těšínem musí ještě schválil krajský úřad. Poté bude obec moci zařízení instalovat.

„Zatím asi jen pět, v budoucnu jich určitě využijeme více,“ říká starosta Chotěbuzi.

Další zprávy z regionu