Některá opatření se ode dneška zmírňují

Opatření proti nákaze koronavirem se opět změnila. Na koupaliště už zase může více lidí a také na vstup na hromadné akce opět neplatí limit sta návštěvníků. Co se nemění, je povinnost používat ochranu dýchacích cest.

Na koupališti může být v jednu chvíli až 500 návštěvníků. Foto: mr

Uběhl týden a všechno je jinak. Krajští hygienici se rozhodli zmírnit tvrdá opatření, která v Moravskoslezském kraji vydali 17. července. Na venkovní akce už opět může přijít až tisíc návštěvníků. Podmínkou jsou nasazené roušky a pořadatelé musí zajisti desinfekci rukou.

Další změnu přivítají milovníci letních radovánek. Na koupaliště jich vpustí provozovatelé až 500. „Při počasí, které toto léto panuje, je to dostačující počet. Lidí totiž nyní chodí méně, takže se nám ještě nestalo, že bychom nějaké zájemce museli odmítat,“ podotkla Helena Novotná z třineckého STaRSu. Podle ní je vlastně štěstí, že teploty nepřekračují tropickou třicítku, protože tak by kapacita 500 lidí určitě nestačila. „Tak jen musíme sledovat aktuální nařízení a řídit se podle nich. A samozřejmě dbát na zvýšenou hygienu,“ dodala.

Zmírnění se týká i otvírací doby restaurací či barů. Otevřeno mohou mít až do 24. hodiny, tedy o 60 minut déle. „Je to spíše symbolické, abychom dali šanci lidem pobavit se o něco déle. Chceme ale ověřit možnost, že by zákazníci podniků byli evidování u provozovatele, tím pádem by byl vyřešen problém, jak je v případě trasování dohledávat,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák. Doplnil pak, že to ale s ohledem na ochranu osobních údajů zřejmě nebude možné.

I nadále platí povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách i v prostředcích hromadné dopravy.

Pro celou Českou republiku pak je vládou vydána od soboty 25. července povinnost nosit roušku na všech vnitřních organizovaných hromadných akcích nad 100 osob a od pondělí 27. července se snižuje maximální počet lidí na vnitřních hromadných akcích na 500 osob. Pořadatelé budou moci zpřístupnit nanejvýš pět sektorů, každý pro maximálně 500 osob. „Opatření platí jak pro veřejné, tak soukromé vnitřní akce. Takže pro organizované hudební, společenské, kulturní, sportovní akce, i pro svatby a pohřby. Co se týče roušek, na individuální návštěvu restaurace či baru se tato povinnost nevztahuje,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Další zprávy z regionu