Některé děti mohou do školy, jiné ne

Ředitelé malých škol sepsali petici, aby dostali všechny děti prvního stupně zpátky do tříd. Neuspěli, a tak se i nadále žáčci musí učit doma, zatímco jiní mají štěstí a do školy mohou. Záleží totiž na tom, do jakého zařízení chodí.

Ve škole v Dolní Lomné otevřeli nové prostory v roce 2019. Nyní zejí prázdnotou. Foto: tm

Radost mají například děti z hrčavské školy. „V jedné třídě máme děti z první, druhé, třetí a páté třídy. Díky tomu, že jsou v jedné třídě pospolu, mohou do školy chodit všichni. Splňujeme totiž podmínku ministerstva,“ podotkl ředitel základní školy v Mostech u Jablunkova, pod kterou patří i malá škola na Hrčavě, Kamil Bula.

Podle jeho názoru by měli žáci 1. stupně a 9. ročníku nastoupit do školy k prezenční výuce co nejdříve. „Ostatní ročníky 2. stupně by se měly taktéž začleňovat do prezenční výuky v co nejbližším možném období. Nejen výuka, ale i sociální kontakty jsou pro rozvoj osobnosti žáků velice důležité,“ zdůraznil.

Základní škola v Dolní Lomné je také malá. Ale protože každý ročník má svou třídu, v lavicích v těchto dnech sedí jen žáčci z první a druhé třídy. „Zapojili jsme se do petice, protože nám přijde nesmyslné, aby těch několik málo dětí muselo sedět doma, když nakrásně mohou být ve svých třídách,“ zdůraznila ředitelka školy Jana Kufová.

Vláda ale petici v potaz nevzala, a tak děti z malotřídek z třetích až pátých tříd zůstávají doma u počítačů. „My máme ve škole krásně opravené patro, máme prostory, které zejí prázdnotou. Splňujeme veškeré hygienické podmínky, přesto učíme 36 dětí distančně,“ posteskla si.

Další zprávy z regionu