Nemocnice plánuje výstavbu nového pavilonu

Velké plány má Nemocnice Agel Třinec-Podlesí. Nemocnice specializovaná na kardiologickou péči chystá restrukturalizaci intenzivní péče.

Nemocnice na Podlesí se rozroste o další pavilon. Foto: Agel

Když koncem minulého roku získala nemocnice na Podlesí titul Nejlepší nemocnice 2023, netajil ředitel nemocnice Radek Neuwirth nadšení. Zdůraznil ale, že nechtějí usnout na vavřínech.

„Plány máme relativně velké. Čeká nás restrukturalizace intenzivní péče. Nyní poskytujeme tuto péči na 42 lůžkách. Jde o čtyři jednotky, dvě oddělení anesteziologicko-resuscitační a dvě jednotky intenzivní péče. Každé z těchto oddělení je samostatné, ale když si uděláme analýzu, zjistíme, že pacienti jsou zde s takřka totožnými problémy. Proto plánujeme centralizaci a vznik multioborového pracoviště,“ nastínil plány ředitel.

Investice vyjde nemocnici na několik stovek milionů korun. Jejím cílem je vybudovat pracoviště na špičkové úrovni s boxovým systémem, kdy plocha na jednoho pacienta činí dvacet metrů čtverečních. „Samozřejmě už nyní víme, že nové pracoviště se nevejde do našich stávajících prostor, takže plánujeme přístavbu,“ upřesnil. Zavzpomínal, že když do třinecké nemocnice před lety nastoupil, byla daleko menší, než je nyní. „Přibylo několik přístaveb. V tomto duchu, racionálně a efektivně, budeme pokračovat,“ podotkl Neuwirth.

Jedno patro v nové přístavbě by vedení nemocnice rádo využilo pro obnovu jednodenní chirurgické a urologické péče. „Po opuštění intenzivních pracovišť získáme prostory, které chceme využít ke zvýšení kvality péče u pacientů v rámci standardního oddělení. Aby lidé nemuseli ležet na pokoji ve třech a komfort a kvalita byly nejen v odborné péči, ale i při běžném ošetření,“ plánuje Radek Neuwirth.

Nemocnice chce v jedné z uvolněných prostor rozvíjet robotickou operativu. Rozšiřuje i pracoviště v Ostravě-Vítkovicích, kde navýší spektrum nabídky novými katetrizačními sály a novým CT přístrojem.

Další zprávy z regionu