Nemocnice věnuje sto postelí Ukrajině

Donedávna na nich leželi pacienti krajské Nemocnice Třinec. Nyní ale sto postelí poputuje na Ukrajinu do města Nadvirná. V třineckém zdravotnickém zařízení sloužily ještě do prosince, kdy byly nahrazeny moderními elektrickými lůžky.

Pracovnice nemocnice odváží postel, která poputuje na Ukrajinu. Foto: archiv

„Nápad materiální výpomoci vznikl na základě dřívějších setkání zástupců kraje s představiteli ukrajinského města. Jednali o možnosti získání tamních kvalifikovaných zdravotnických pracovníků pro Moravskoslezský kraj. Během rozhovorů došlo i na téma výpomoci nemocnici, která se stará o zdraví 115 tisíc lidí v nadvirjanském okrese,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„Ke zlepšení stavu materiálně technického vybavení, zvýšení komfortu a hygieny dojde téměř na všech odděleních nemocnice. Během prosince bylo do naší nemocnice dodáno 100 elektrických lůžek, včetně stolků a matrací. Dalšími přístroji, které byly předány, jsou například monitory vitálních funkcí, systémy pro ohřev pacienta, myčky podložních mís a bažantů, ultrazvukové a sonografické přístroje, infuzní technika, inkubátor, defibrilátory, traumatologický operační stůl a ventilátory pro anestezii. Zbývající část přístrojů bude řešena letos.“mluvčí třinecké nemocnice Irena Sikorová Nožková

Darovací certifikát na nemocniční lůžka předal hejtman v pondělí 12. února během setkání s ukrajinskou delegací. Spolu s lůžky poputují do ukrajinské nemocnice i plyšové hračky, které vybrali zaměstnanci kraje a donesly je i děti z tamní školky.
Nemocnice Třinec si mohla dovolit s pověřením kraje darovat postele díky projektu Modernizace vybavení pro obory návazné péče, ve kterém získala moderní přístrojové vybavení a elektrická lůžka pro jednotlivá oddělení. Dodané vybavení za přibližně 41 milionů korun bylo financováno ze zdrojů EU a státního rozpočtu. Celková dotace činila zhruba 52 milionů korun.

I postele darované nemocnici v Nadvirné jsou ve velmi dobrém stavu. „Nadvirná je partnerským městem Krnova a já jsem rád, že se spolupráce mohla takto rozšířit. Věřím, že náš dar alespoň trošku tamní nemocnici pomůže,“ dodal hejtman Vondrák.

Další zprávy z regionu