Nepořádek po řidičích kamionů uklidí silničáři

Jako na smetišti to velmi často vypadá u nájezdu na silniční obchvat Českého Těšína nedaleko bývalého hraničního přechodu v Chotěbuzi. Řidiči kamionů tam u betonové zídky nechávají igelitové tašky s odpadky, které za silnějšího větru poletují po silnici a okolí. Správce silnice slibuje, že místo bude pravidelně uklízet.

Úklid odpadků po řidičích kamionů v Chotěbuzi má na starost najatá firma. Foto: toj

Napravo hned za kruhovým objezdem u bývalého hraničního přechodu v Chotěbuzi zastaví denně v odstavném pruhu desítky řidičů kamionů. Co po nich obvykle zůstane, je asi každému jasné… igelitové tašky s odpadky, PET láhve, i sklo, sáčky a obaly od sendvičů a baget. Tím vším je drátěný plot, betonová opěrná zeď a prostor pod ní doslova obsypaný.

Nepořádku z kupících se odpadků si všiml i starosta nedaleké Chotěbuzi David Harok. Tomu už se podařilo vyvolat jednání se zástupci Českého Těšína, na jehož katastru se silnice nachází, a správce komunikace, tedy Ředitelství silnic a dálnic. „Ptali jsme se, zda by tam bylo možné instalovat nějaké odpadkové koše. Dokonce jsem nabízel, že je sami koupíme,“ řekl Harok redakci Hutníku.

Od silničářů se ale dozvěděl, že na tomto místě není v žádném případě možné umístit odpadkové koše. „Bohužel to nejde. Není to odstavná plocha, pouze odstavný pruh na komunikaci,“ řekl redakci Hutníku Milan Sněhota, technický pracovník oddělení údržby provozního úseku ŘSD v Ostravě.

Potvrdil to i mluvčí ŘSD pro Moravskoslezský kraj Miroslav Mazal. „Co se týče prostoru u hranic, na silnici I/48, respektive odstavného pruhu, tam nelze v žádném případě umísťovat nádoby na odpad ani vytvářet jiné překážky provozu na pozemních komunikacích,“ řekl. Dodal ale, že tam v rámci běžné údržby svěřených silnic pravidelně uklízí najatá firma.

Silničáři: Budeme na místě uklízet
Milan Sněhota přiznal, že udržovat takováto místa, kde krátce zastavují zejména řidiči kamionů, je možné jedině pravidelným úklidem a odvozem odpadků. „I kdyby tam ty koše byly, tak ze zkušenosti víme, že málokterý z řidičů se obtěžuje odnést odpadky do koše. Prostě PETku vyhodí z okna a jedou,“ líčí.

Aktuální dohoda mezi správcem silnice a městem je tedy taková, že se toto místo bude uklízet podle potřeby. „Není striktně dáno jednou za měsíc, může to být i častěji. Víme, že lépe se uklízí, když je těch odpadků málo. Ale někdy se zase stane, že se místo uklidí, a po víkendu je tam zase plno odpadků,“ dodává Milan Sněhota z ŘSD.

Další zprávy z regionu