Nepořádní turisté zlobí (nejen) starosty

Tu odhozený obal od čokolády, tam prázdná plastová lahev. I takové pohledy se naskýtají při výletu do přírody. Těšínské Beskydy mají své kouzlo a jsou vyhledávaným cílem mnoha turistů. Ovšem ne všichni se chovají k horám a přírodě tak, jak by měli.

„Úlovek“ jedné ze skupinek při úklidu stezek na Tetřev. Foto: pořadatelé

Důkazem toho jsou bohužel odpadky volně pohozené v lesích. „Někteří turisté jsou v poslední době, co se odhozených odpadků týče, hodně nedisciplinovaní, už mě to štve,“ zlobí se starosta Hrádku Robert Borski. „Obec chceme mít krásnou, proto děláme pořád dokola úklid, který bychom při lidské ukázněnosti ani dělat nemuseli,“ dodal. Jeho slova potvrdil i Kamil Lysek z chaty Kamenitý v Dolné Lomné. „Odpad sbírám nejen kolem chaty, ale i na přístupové cestě vedoucí po louce,“ svěřil se Lysek.

Tyto zkušenosti mají i v oblasti chaty Ostrý v Košařiskách. „Například v letním období, při sběru borůvek, ostružin, nebo hub, kdy k nám přichází desítky a někdy i stovky „sběračů“, zůstává po jejich nájezdech v křovích a v okolních lesích spousta různých odpadků jako PET láhve, sklínky, plechovky, sáčky a podobně,“ řekl Zbyhněv Kantor z chaty Ostrý. Podle něj si někteří dokonce vyjedou k chatě auty, motorkami, či čtyřkolkami, i když moc dobře vědí, že do CHKO vůbec nesmí. „Bohužel, ale těchto neohleduplných návštěvníků Beskyd rok od roku přibývá,“ dodal.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu