Neukáznění řidiči v Třinci překážejí hasičům, ti nemůžou projet

Až se v ulicích Třince rozblikají hasičská auta, může se stát, že na místo požáru nedojedou včas. Důvod? Špatně parkující řidiči. Opět se ukázalo, že jsou ve městě místa, kudy velká auta s cisternami prostě neprojedou.

Hasiči touto ulicí neprojedou. Pokud by tam někde hořelo, k zásahu by dojeli později. Foto: hasiči

Kontrolou průjezdnosti několika městy začal v našem kraji Den požární bezpečnosti. Profesionální hasiči na několika místech 12. září odpoledne a večer testovali, zda se svými velkými vozidly ulicemi i sídlišti projedou snadno, či naopak s obtížemi, nebo neprojedou vůbec, zkoušeli i dostupnost nástupních ploch pro požární techniku u bytových domů.

„Potvrdili si, že i přes časté žádosti a varování občanů je průjezdnost hustě zastavěnými částmi měst velmi špatná, že by se hasiči při reálném výjezdu nedostali až na místo požáru, nehody či jiné nebezpečné události, nebo jen s velkými obtížemi. Řidiči nevhodně zaparkovaných vozidel dostali za stěrač barevný leták,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Také v Třinci se našlo hned několik míst, kudy se hasiči neprotáhli. „Jde o to, že řidiči často parkují v zatáčkách a neuvědomují se, že naše auta jsou velká a prostě se neohnou,“ kroutil nechápavě hlavou velitel třineckých hasičů Bohdan Sikora.

Nastínil také, co všechno může lidská lhostejnost způsobit. „Představte si, že někde v paneláku hoří a my se potřebujeme co nejrychleji dostat na místo. Čím blíže k domu dojedeme, tím rychleji můžeme hasit. Když k domu nedojedeme, musíme zastavit opodál na hlavní cestě a doba, než začneme hasit, se protahuje. Bohužel, každá prodleva může někoho stát život, nehledě na ztráty na majetku,“ zdůraznil.

Více si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu