Než vyroste stromeček, stojí to kupu práce

Mít krásný vánoční stromeček chce mít doma snad každá rodina. Málokdo si však uvědomí, kolik práce a úsilí stojí za každou rovně rostlou jedličkou či smrčkem a jak dlouho trvá, než stromeček doroste do požadované výšky.

Lenka Kovalská řeže vánoční stromky až těsně před prodejem. Foto: mr

Lenka Kovalská pěstuje vánoční stromečky ve Smilovicích na plantážích už dvanáct let. V tuto chvíli jich má několik tisíc.

„Stromečky sadíme jako tří až pětileté sazeničky. Na naší plantáži pak rostou dalších osm až deset let,“ vysvětlila pěstitelka. Prozradila, že když to lidé slyší, jsou v šoku. „Mnozí mají dojem, že dřevina vyroste za tři až pět let, a navíc bez práce. Přitom si pak domů odnesou stromek, který je mnohdy starší než jejich děti. A vůbec jim to nedochází,“ smála se.

Zákazníci touží po tom, aby jejich vánoční stromky byly pravidelné, rovně rostlé a aby vydržely dlouho krásné. Přitom by chtěli, aby byly co možná nejlevnější. To ale znamená je spoustu práce.
„Než založíte plantáž, musíte si oplotit pozemek, protože jinak by vám vše ožírala zvěř. Když pak stromečky zasadíte, musíte o ně pečovat. Minimálně dvakrát, třikrát do roka kolem nich sečeme trávu. Pak je hnojíme, aby rostly, jednou na jaře a jednou na podzim. Rovněž je stříkáme proti různým škůdcům,“ vypočítala práci Lenka Kovalská.

Když jsou stromečky dva až tři roky na plantáži, začíná další práce. „Musíme se na každý jednotlivý stromek podívat a začít jej tvarovat. U menších často vyrostou dvě špičky, takže jednu musíme odstranit. Větší stromky je třeba takzvaně zastopovat, aby nevyrostly příliš rychle a byly pěkně košaté. Dále je třeba odstranit větve, které rostou nakřivo. Je toho hodně a péči vyžaduje každý strom,“ zdůraznila Kovalská.

Nároky zákazníků jsou rok od roku vyšší. Více si vybírají a mají také z čeho. Prodejců je totiž čím dál více. Jen málokterý ale nabízí lokální stromky, které uřeže až před prodejem. „Někteří chtějí hustší, někteří řidší, další mají zájem o velký strom, jiní chtějí malinké. Takže si vybere každý,“ usmála se.

Na otázku, zda jim letos narostly náklady a zda se promítly do cen, odvětila: „Náklady nám samozřejmě narostly, vyšší byly ceny pohonných hmot, ale i postřiků a hnojiva. Stromky jsme ale zdražili pouze symbolicky, protože tlak z Polska a Dánska, odkud se dřeviny dovážejí, je velký. V těchto zemích však mají výhodu, na pěstování dostávají dotace, o kterých se nám tady může jenom zdát,“ dodala Kovalská.

Další zprávy z regionu