Noční klid zkrátí během festivalu jen o dvě hodiny

O žádosti pořadatelů 25. ročníku mezinárodního festivalu Kino na hranici v polském Těšíně a Českém Těšíně o zkrácení doby nočního klidu diskutovali zastupitelé Českého Těšína na svém březnovém zasedání.

Českotěšínská radnice. Ilustrační foto: th

Ještě bývalí členové rady (na zastupitelstvu došlo k personálním změnám ve vedení města) navrhli po dobu konání festivalu zkrátit noční klid na dobu od 2 do 6 hodin s odůvodněním, aby si návštěvníci mohli užít i nočního života posezením na zahrádkách. „Nevím, proč by změna měla být po celou dobu festivalu. Jak k tomu přijdou lidé, kteří chodí do práce,“ reagoval zastupitel Tomáš Pavelek.

Jak v sále zaznělo, změna vyhlášky by se automaticky týkala celého města a festivalových míst. Případný noční večírek v panelovém domě by byl v dané chvíli naprosto regulérní.

„Já pro takové zkrácení nočního klidu nejsem. Lidé by v případě hluku neměli možnost vyspat se do práce. A to hlavně v panelácích. A městská policie by v dané chvíli byla bezmocná,“ konstatoval ředitel českotěšínské městské policie Petr Chroboczek.

Během debaty vyšlo i najevo, že pořadatel nežádal zkrácení nočního klidu na čtyři hodiny, ale jen na šest hodin, a to od 24 hodin do 6. hodiny ranní. Představitelé města jim v hlasování vyšli vstříc. Schválili změnu v obecně závazné vyhlášce, kdy po dobu konání festivalu bude noční klid od 24 do 6 hodin. Festival se uskuteční od 29. dubna do 3. května.

Další zprávy z regionu