Noční stíny už brzy zmizí z potemnělého hřbitova

Místo posledního odpočinku v nejvýchodnějším městě republiky bude mít důstojnou kulisu i v nočních hodinách. Město má v plánu instalovat na hřbitově 30 solárních svítidel.

Nové svítidlo testují na jablunkovském hřbitově. Foto: tm

„Momentálně není na hřbitově téměř žádné osvětlení, jen několik svítilen v nové části a na parkovišti,“ shrnul místostarosta Jablunkova Luboš Čmiel. Ještě v letošním roce by se situace měla změnit. „Máme objednaných na 30 svítidel a plán, kam je umístíme. Několik jich na místě bude již na Památku zesnulých,“ pokračoval místostarosta. Návštěvníci hřbitova si možná všimli, že jedno takové svítidlo již u hrobů je. „Jedná se o zkušební provoz. Jeví se velmi dobře,“ doplnil Čmiel, podle něhož je lampa ve tvaru cylindru, který je umístěný na sloup.

Jedna svítilna včetně solárního zařízení přijde na téměř pět tisíc korun. K tomu je nutno připočítat zakoupení stejného počtu sloupků a betonáž. „Nové lampy mají tři funkce, přičemž nejzářivěji budou svítit po setmění. Poté se intenzita bude snižovat. Hřbitov nechceme nasvítit moc, spíše decentně, jak si pietní místo zaslouží,“ zdůraznil místostarosta. V Jablunkově by si přáli, aby nové osvětlení začalo sloužit ještě letos, ale vše závisí na dodavateli.

Další zprávy z regionu