Nová aplikace dokáže motivovat ke čtení

Na začátku byl papírový metr se seznamem knížek. Na konci je moderní aplikace, která pomůže s výběrem knih, a navíc děti motivuje k lepším čtenářským výsledkům. Vznikla v Třinci.

Papírovou verzi čtenářského metru si lidé mohou pověsit doma na stěnu. Foto: knihovna

Už na konci roku 2019 se rozhodla místní pracovní skupina čtenářská gramotnost, fungující v rámci projektu Místní akční plán II v ORP Třinec, že pomůže lidem vyznat se v záplavě vydaných knih. Vytvořila kalendář, který obsahuje seznam kvalitních knih nazvaný Čtenářský metr. Je určený čtenářům bez ohledu na jejich věk, kteří jej mohou využít jako seznam knih, které si nesmí nechat ujít.

A protože dnes už mají chytré telefony i malé děti, rozhodli se tvůrci kalendáře jít dál a vytvořit mobilní aplikaci, jejíž výhodou je, že se do ní může zařadit nepřeberné množství knih. „Papírová verze Čtenářského metru doporučovala pouze 80 knížek. Aplikace jich v době spuštění nabízela více než třikrát tolik a jejich počet se stále navyšuje,“ potvrdil Jan Delong, mluvčí knihovny, která se na vývoji aplikace aktivně podílela.

Důležitou funkcí aplikace je motivace. Jakmile má totiž uživatel knihu přečtenou, vyroste jeho postavička o jeden „čtemetr“. Děti se pak mohou mezi sebou chlubit, o kolik už vyrostly a jak velcí jsou čtenáři. Aplikace je ke stažení zdarma pro mobilní telefony Android a Apple iOS přes stránky www.ctenarskymetr.cz.

Další zprávy z regionu