Nová aplikace usnadní parkování v Třinci

Platba za parkování bude v Třinci jednodušší. Už nyní si řidiči mohou stáhnout novou aplikaci, která je uživatelsky přívětivá a zvládne ji každý majitel chytrého telefonu.

Lidé si mohou pořídit aplikaci a k automatu chodit nemusí. Foto: mr

Pan Karel je důchodového věku a s moderní technikou si moc nerozumí. Placení mobilem pro něj bylo ještě donedávna nepředstavitelné. „Jsem typ, který má nejraději hotovost. Je ale pravda, že mi často chybí v peněžence drobné a platit parkovné tak bylo komplikované. Naštěstí mám vnuka, který mi vysvětlil, jak na to,“ prozradil čiperný senior.

U parkovacího automatu v centru Třince se ale zastavila i pětapadesátiletá Alena. „Nelíbí se mi to. Je to složité a já se bojím platit mobilem, vždyť podvodníků je dnes tolik. Doufám proto, že budu moct dále platit normálně, penězi,“ zamračila se.

Pro oba je tak dobrou zprávou, že nová aplikace na parkování bude komfortnější a rovněž zůstane i možnost koupit si parkování za peníze. „Řidiči, kteří pro platby na parkovacích místech na náměstí T. G. M., přilehlé ulici Palackého a na náměstí Míru doposud používali aplikaci MPLA, přejdou na EasyPark. K této změně došlo z důvodu změny majetkových poměrů ve společnostech, které aplikace provozují. Smluvní ujednání zůstávají původní,“ vysvětlil náměstek primátorky Ivo Kantor.

V současné době odbor dopravy Magistrátu města Třince řeší poslední detaily smlouvy včetně nastavení EasyPark aplikace. Jakmile bude aplikace nastavena podle zadání, začne ostrý provoz. Už nyní však probíhá testování a aplikací lze zaplatit. Pro řidiče se nic nemění, pouze si musí nainstalovat novou aplikaci EasyPark.

Instalace zabere pár sekund a samotná registrace už jen pár kliknutí. „Uživatel vyplní telefonní číslo, registrační značku a vybranou platební metodu. A až bude potřebovat zaplatit, stačí potvrdit místo a vybrat plánovanou délku parkování,“ vysvětlil Leszek Gryga z odboru dopravy Magistrátu města Třince a dodal: „Možnosti této aplikace jsou širší, tedy umožňují v budoucnu další vylepšení a rozšíření funkcí.“

EasyPark je evropskou jedničkou v parkování, a tak ji lze využít i na Slovensku, v Německu, Rakousku a v dalších evropských zemích. Jednou z novinek je, že aplikace EasyPark je ve většině nových vozů dostupná i přes rozhraní Apple CarPlay a Android Auto, což umožní platit parkovné přímo z palubního systému vozu. Další výhodou pro ty, kteří někdy parkují na firmu, je vytvoření odděleného účtu, čímž si lze ušetřit papírování.

Na vlastní kůži
Pořízení nové aplikace i testovací parkování jsme chtěli zažít na vlastní kůži. Stáhnutí aplikace je velice snadné a trvá pár sekund. Poté musí řidič zadat svou emailovou adresu, registrační značku a číslo telefonu. Zvolí si, jakým způsobem chce platit. A jde na to. Když přijede na parkoviště, aplikace hned rozpozná, kde se auto nachází. Stačí si zvolit dobu parkování. Do jedné hodiny je to zdarma. Celý proces je velice jednoduchý a zvládne ho každý uživatel, který je zvyklý používat chytrý telefon. Když zjistí, že dobu parkování překročí, velice lehce si ji protáhne a rychle zaplatí.

Jak se ale ukázalo, některým lidem může vadit další aplikace v telefonu. „Mám jich tam už strašně moc a nechci další. Takže si raději vždy vystoupím a u parkovacího automatu vše vyřídím,“ řekl mladý muž, který v pátek parkoval na náměstí Míru.

Další zprávy z regionu