Nová stání umožní políbit děti a odjet

Jak dostat bezpečně děti do školy a zpřehlednit dopravní situaci u Základní školy Stanisława Hadyny s polským jazykem vyučovacím, řeší aktuálně obec Bystřice. Vybudovala proto nová stání i světelný přechod pro chodce.

Situace na frekventované silnici je daleko bezpečnější. Foto: mr

Navíc rekonstruuje i parkoviště před školou. Investici ve výši čtyři a půl milionu korun obec platí ze své kapsy. Akce bude hotová na konci listopadu.

Hlavní silnice vedoucí do Nýdku je každé ráno velice frekventovaná. Lidé jezdí do práce, ke všemu mnozí vozí své děti do školy. „Vlastně mám někdy pocit, že někteří, kdyby mohli, tak je tím autem odvezou přímo do učebny školy a někdy i do prvního poschodí,“ usmál se starosta Bystřice Roman Wróbel.

Vedení obce mnoho let dumalo, jak situaci u školy a hasičské zbrojnice zpřehlednit. „Silnice nepatří obci, ale státu, proto jsou naše kompetence velice omezené. Musíme si také uvědomit, že je to místo, kde se nachází i místní hasičská jednotka, která má desítky výjezdů ročně. Parkují tam i nájemníci obecních bytů a samozřejmě právě rodiče školáků. Jinými slovy, to, co tady zažíváme každý všední den od půl osmé ráno, je šílené. Nedovedu si ani představit, co bychom dělali bez našich obecních strážníků, kteří tam řídí dopravu,“ pokračoval starosta.

Obec začala tíživou situaci řešit. Nechala naprojektovat dílo a asi rok a půl čekala, zdali se neobjeví vhodný dotační titul. Podle slov starosty by se i nějaký našel, ale provázela by ho náročná administrace, a navíc by vznikla obrovská škála neuznatelných nákladů. Proto se zastupitelstvo rozhodlo celou akci zainvestovat ze svých zdrojů.

V současné době jsou hotové barevné pruhy na komunikaci před přechodem pro chodce, které slouží k účinnějšímu brzdění aut. Úplně novou dispozici má samotný přechod pro chodce, u kterého jsou nainstalovány sloupy se světelnou signalizací pro větší bezpečnost pěších. Obec nechala vyasfaltovat celou plochu před hasičskou zbrojnicí, navíc tam dostavěla i další parkovací místa.

„Nyní už rodiče nemusí vozit své děti na vnitřní parkoviště, stačí zastavit na nových místech přímo na hlavní komunikaci ve směru od Nýdku. Nechali jsme tam vybudovat odstavný parkovací podélný pruh, takzvaný Kiss and Ride, což znamená, polib a jeď,“ vysvětlil starosta.

Hlavní část stavebních prací probíhá u školy. Původní parkoviště získá nový povrch a nově bude sloužit hlavně rodičům. Učitelé a další zaměstnanci najdou nové parkoviště za školou.

Práce na parkovišti nebyly jednoduché, protože stavebníci objevili u výkopových prací sítě, které nefigurovaly v žádných výkresech.

„Musíme si uvědomit, že škola pochází z roku 1897, takže spousta věcí je v původní podobě,“ doplnil starosta, který věří, že soubor všech těchto opatření udělá z lokality dopravně klidnější a bezpečnější místo.

Další zprávy z regionu