Nové akátové hřiště u školky je doslova dětským rájem

Mateřinka v Bystřici má nové dětské hřiště. Jedná se o více než 10 atrakcí rozmístěných po zahradě, kterým dominuje vrak lodi, dále Řáholec – 27 kůlů spojených řetězy, lanová sestava, týpí, lezecká stěna, pískoviště a další.

Na hřišti se ještě vychytávaly poslední mouchy. Foto: tm

Scénář vzniku tohoto hřiště však příliš úsměvný není. „Před pěti lety zde bylo postaveno hřiště, podle dodavatele z opracovaného akátového dřeva. Ale nebylo tomu tak. Zjistili jsme, že nebylo kvalitně opracováno, a dokonce bylo použito i jiné dřevo, což se podepsalo na životnosti. Hřiště muselo být po revizi srovnáno se zemí. Pro děti bylo nebezpečné,“ nastínil místostarosta Bystřice Marcel Čmiel. Vedení Bystřice přesto myslí pozitivně a veškeré několikaměsíční peripetie hází za hlavu, nechce se k nim vracet a raduje se z nového hřiště.

„Když jsme se rozhodli napravit vše sami, dostal příběh hřiště rychlý spád. Projektant příkladně spolupracoval, připravil vše potřebné a výsledkem bylo nádherné akátové hřiště. Ihned jsme vypsali výběrové řízení a od dubna jsme byli připraveni stavět. Kvůli vytíženosti firem ale práce začaly až na konci května, nyní je hotovo,“ pokračoval místostarosta. Aktivně se do práce pustily i místní technické služby, které se podílely na úpravě dopadových ploch, které byly na přání vysypány štěpkou.

„Akátové prvky na hřišti jsou opracovány tak, jak mají být. Jsou dokonale zbaveny vrstvy běle. Zhotovitelská firma tvrdí, že v zemi akátové prvky vydrží i 50 let. Dále nám řekli, že za dobu, co jsou na trhu, opravovali snad dva kůly v zemi,“ řekl Čmiel, podle kterého dřevo bude pracovat a na některých místech jeho nadzemních částí se mohou objevit praskliny. „Trhlina do osmi milimetrů je v normě a pro děti není riziková. Pokud by byla větší, opraví se například tmelem, aby v ní neskončil prstík dítěte,“ vysvětlil místostarosta.

Podle odborníků má akát ještě jednu obrovskou výhodu. „Akát je speciální v tom, že ač se na něm objeví trhlina, dřevo netřískuje. Tudíž si děti nemohou zadřít třísku. Proto je na dětské hřiště ideální materiál. U akátu je i předpoklad, že moc oprav nebude během provozu hřiště potřeba,“ vysvětlil.

Nové hřiště přišlo na více než 1,7 milionu korun. V částce jsou zahrnuty veškeré konstrukce, hrací prvky a další práce. Aktuálně je hřiště v prázdninovém zkušebním provozu a děti jsou nadšené. V novém školním roce se mají na co těšit.

Další zprávy z regionu